diumenge, 25 de setembre del 2005

BAJOQUETA PER ALS FALLERS A 6 MESOS DE LA FESTA GRAN



Els fallers, els de quota i els de cor, som els més festers del món i ja era extrany que ens conformàrem amb celebrar la festa una sola vegada a l'any. La federació de Falles d'especial , que s be no sempre són les millors falles sí són les que més duros posen, han decidit exportar eixe concepte de ''mig any'' que moltes localitats que celebren els ''moros i cristians'' mantenen.
Quan queden aproximadament 6 mesos per als excessos - alguns d'ells sobrants - propis de la festa del foc, s'han instal.lat al vell llit del Túria per calfar l'ambient prefaller.
Coincidint amb esta data han organitzat un extens programa d'actes en el que destaca la presentació de les maquetes de els falles especials del 2006. No m'ha donat massa temps per vore-les al detall però la primera impressió és que el gegantisme va a més. I una altra sorpresa ha sigut vore a Na Jordana presentant una falla convencional pel que fa a l'estètica tot i que segons afirmen mantindrà la seua tradicional crítica, la que la convertix en la meua preferida any rere any.
però bo, no era d'açò del que volia parlar exactament sinó de l'autèntica bona notícia. El concert de Bajoqueta Rock que han organitzat estes comissions falleres. Ja era hora de que allò normal ho fora de veritat... La gent ha quedat contenta i estic convençut que el món faller ha descobert l'oportunitat de fer festa, i de la bona, amb un grup que en realitat és una falla. Per això no seria extrany que alguna d'estes falles es decidira a contractar-los.
Segons m'han contat , fins i tot alguns dels presidents fallers. no han tingut problemes en pujar a l'escenari quan els de Riba-roja han presentat la seua vesiçó de l'himne faller, amb exaltació inclosa. Burla? Potser, metaburla en qualsevol cas.. i tractant-se del món faller, que és precíssament això, o això hauria de ser no està de més... i a més a més en valencià.
Per que no seré jo qui diga que les orquestres convencionals no tinguen el seu paper, i les pròpies discomòbils també... però no em direu que no era indignant que un grup en valencià, i encara més en el cas de Bajoqueta, fora un perfecte desconegut per al món faller valentí.
Per acabar d'adobar-ho ahir de vesprada actuaren també els de 3 fan ball. Un altre rotllo sí, però un altre rotllo que també hauria de tindre cabuda al món faller.
Per la meua part doncs, enhorabona a la federació de Falles d'Especial per la iniciativa. i a l'Ajuntament, Ràdio Nou and resta d'administracions públiques que prenguen nota, i a vore si l'any vinent entre tant de concert de Los 40 i de Cadena Dial, donen cabuda per a la música en valencià, per a la nostra música.
I no demane almoina, demane justícia, amb la música valenciana i en valencià , i amb el propi esperit de la festa.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Per cert el concert fou una canya! Una passada, jo estiguí i tots fliparem!

Anònim ha dit...

Nice dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com