diumenge, 4 de març del 2012

Balconing i protestes. L'explicació de la falla.




El públic més fidel sap que aprofite la mínima per parlar de falles i d'això tenia previst parlar celebrada ja la  Crida, enguany amb un espectacular episodi d'interacció amb altres disciplines artístiques que hauria de ser més habitual en el programa oficial faller.

La veritat però és que volia parlar de falles i cohesió, del camí cap a la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO o fins i tot de les propostes prioritàries per a la festa que amb bona acollida presentàrem des de Compromís per València a la premsa fallera. L'actualitat mana i força a explicar - amb més detall del què les altres xarxes socials permeten - el trist episodi de persecució per part del PP al que ens hem vist sotmesos amb les falles, el  "balconing" i les protestes com a pretext. 

Sobra recordar  massa el que passà fa pocs dies amb unes pacífiques sentades de l'alumnat del Lluís Vives que derivaren en grans mobilitzacions després què la Policia carregara sense trellat contra joves estudiants en molts casos menors d'edat. Tot i que la sra Barberà - Rita per als amics - declarà que les protestes eren cosa de quatre gats les prop de 144.000 persones que demanen el cessament de la senyora Paula Sanchez de León a la xarxa o les portades de la premsa internacional evidencien que la cosa donà per a més.

Pareixia previsible que davant la proximitat de les celebracions falleres i la manca de depuració de responsabilitats alguns aprofitaren la gentada  per evidenciar el seu legítim malestar. Ja va passar amb el  "No a la Guerra" i més recentment, al 2010, quan una sonora pitada va rebre l'aparició al balcó de la llavors vicepresidenta Fernandez de la Vega. Improvisada o no, raonable o no, tot el món li va llevar ferro a l'assumpte, començant per la pròpia alcaldessa que declarà que era un fet normal.

Ningú gossà interpretar-ho com un atac a les falleres ni molt menys a la festa.

Arribà l'1 de març i llavors els membres del grup municipal de Compromís reberen el cicle de mascletades des del terrat, com bona part de la premsa fallera i la resta dels treballadors i treballadores de l'Ajuntament. Tots excepte Giusseppe Grezzi, un dels treballadors del grup que va seguir la mascletà de Penyarroja  a peu de carrer  - que és on millor es viu - i que va prendre fotografies de les protestes dirigides als polítics.

 L'italià s'ha convertit en la nova diana de la sra Barberà i divendres alguns mitjans afins carregaren tintes contra ell a l'entendre que era un dels instigadors de les mobilitzacions d'un col·lectiu tan plural com anàrquic. 

Divendres farts del linxament els tres regidors decidiren solidaritzar-se amb ell i renunciar un dia més al privilegiat balcó per acompanyar-lo uns metres més avall en la segona mascletà. A pocs metres, un dia més les protestes es repetien amb fallers a les seues files. I mentres dalt... un regidor popular formava l'escut humà animant a les Corts d'Honor a ballar,  en primera fila, el " Ai si eu te pego"  que - amb un volum inaudit però ben audible - sonava per megafonia . El mateix regidor amb un contundent "Que se jodan" evidenciava l'actitud dels autèntics destinataris de les protestes.

 Fins i tot una de les components de la Cort d'Honor, conscient de la situació declinava l'opció del primer escut coreogràfic en la història de la festa.  "No quiero que parezca que nos estamos burlando de ellos" musità. 
I així possiblement ho entengueren alguns que divendres, encara guardant les formes, indicaren a les falleres que els motius de les seues protestes també els afectava com a joves valencianes.  La confusió però estava servida i el el sr Lledó regidor de festes, tenia els ingredients d'alquimia política per acabar concloent que la culpa de les protestes, que  al seu entendre també anaven contra les falles,  és de Compromís.  Ole tú!

Dissabte alguns mitjans recollien estes declaracions incriminatòries que encenien la traca. El mateix Lledó li recriminà a la regidora de Compromís Pilar Soriano la seua presència al balcó. També el seu predecessor, Félix Crespo, en unes declaracions poc afortunades  al facebook ens dedicava un "Señores de Compromís, NO les necesitamos en nuestra fiesta fallera...!!" que venint de Félix encara em dolen en l`ànima.

Eixe mateix dia pareix que entre els qui protestaven algun esser humà de baixa intel·ligència creuà la delgada linía  roja que separa la legítima protesta al "balconing" polític i el ben diferent fet d'insultar a representants oficials de la festa  Una cosa és no callar amb la que està caiguent i altra ubicar-se en el paper d'enemic en que els causants dels problemes denunciats et volen trobar.

Totes les condemnes morals del món caiguen sobre ells, inclosa la reprovació de Compromís per València que des de fronts diversos hem fet crides públiques a diferenciar conceptes i respectar la festa. 

Però l'intent de relacionar a Compromís amb estes altres condemnables peinetes poc té a vore amb els fets en si sinó amb una estratègia tan xunga com tradicional de tractar d'enfrontar el progressisme o les reivindicacions socials amb les falles, i molt especialment amb Compromís on un nútrid grup d'amants de la festa estem  tractant de fer un treball propositiu des de l'escolta activa als fallers i falleres.


Un treball que esta mateixa setmana es materialitzà en una comentadíssima presentació de propostes que sembla que ha picat als qui entenen la festa com el seu corral privat.

Per això , precisament per això, posen a les falleres com a escut humà d'unes protestes ciutadanes que a priori en res haurien d'afectar a la festa de tots i totes. Per això no dubten en intoxicar i assenyalar-nos sense escrúpols com els causants de tot mal (inclosa la mort de Chanquete.. i si no al temps)  davant els mitjans. Per això contradient l'esperit que hauria de prevaldre en un moment en què ens juguem la delaració de Patrimoni de la Humanitat ens volen , i així ho manifesten, fora d'una festa que consideren seua.. i només seua.



I per tot això, nosaltres, des del valencianisme, els valors progressistes i de sostenibilitat hem de redoblar el nostre Compromís per les falles. El compromís per una festa que és en essència crítica i sàtira, una festa molt més plural del que a alguns els agradaria i una festa per a la qual, com en tants altres àmbits, també tenim coses a dir i alternatives a plantejar.

Als qui ens volen fer triar entre la nostra condició de ciutadans i fallers els haurem de recordar que molts ho som tot, simultàniament i a temps complet.

Ara només queda fer una crida a la prudència i sobretot a la responsabilitat, especialment als qui tiren llenya al foc de la crispació (que no a a la falla) i tractar de viure amb plenitud la nostra festa gran. I en tot cas recordar què, amb la que cau, volem bunyols de carabassa i no porres contra la massa.


Pere Fuset. 
Representant de Compromís per València al Consell Rector de Junta Central Fallera

4 comentaris:

Nuestras fallas ha dit...

No habéis sido nada inteligentes. Si desde el primer día os posicionais contra las protestas nadie os hubiera dicho nada. El problema esta que Rita sale 10 minutos al balcón y las protestas se prolongan cuando ella ya se ha ido. En ese momento los silbidos interfieren el desarrollo de la fiesta. Si no lo queréis ver así no podéis decir que es un escudo que utiliza el Ayuntmaiento. No os favorece nada tener un asesor y una concejala gritando y luego decir que no formaba parte de la protestas. Habéis creado un caldo de cultivo que aprovechan los que protestan (a lo mejor son vuestro escudo) y os esta salpicando a vosotros. En temas falleros nos tenéis a vuestra disposición. En este tema no.

Anònim ha dit...

Crec més o menys el mateix de dalt. No m´agrada com esta anant la cosa. se ho estem possant massa fàcil per criticarnos, i crearnos enemics inecessaris. Crítiques i accions sí! però amb inteligència. Que aconseguim amb aquesta campanya? quant enemics ens crearem? crec que el balanç està clar... ;-) salut. Pere: el teu bloc esta de pm. Enorabona.

Pere Fuset ha dit...

Sobre este tema s'haurà de reflexionar i fer autocrítica al grup municipal, i com a persona interessada vetlaré que així siga per que efectivament en tota la confusió el treball per la festa pot eixir tacat. Però discrepe del fet que calguera condemnar les protestes si estes no obstaculitzen la normal realització de la festa. I crec que en algun moment es va fer compatible. Que si és trist que una cort d'honor veja a una massa increpant polítics més ho és que alguns d'eixos polítics permeten les càrregues policials contra els estudiants del Vives i entenc a qui no vulga deixar-ho en l'oblit.

Ara bé dir que Compromís és el responsable d'eixes protestes o que té alguna vinculació amb que d'eixes protestes 4 acaben insultant a les falleres, com s'ha dit per part del PP és senzillament una intoxicació interessada que cal desmentir. Ací he tractat d'explicar el paper de tots els agents suposadament implicats.

Personalment crec que hi ha millors llocs i maneres de protestar, i no pense renunciar a la meua condició ni de ciutadà indignat ni de amant de la festa. Però criminalitzar a la gent o voler convertir-la en antifallera.. ni de fly. Per cert vos recomane la lectura d'este article que crec que dona en el clau. http://www.elmundo.es/blogs/elmundo/falleromayor/2012/03/04/un-debate-delirante.html

Fallereta sense peineta ha dit...

Fallereta sense peineta

¿Saps qué pense? Pense que eres tant l'autor del artícul, com després l'autor dels comentaris, curiós, els tres comentaris fets el mateix dia de la publicació del artícul. Un artícul exculpant al teu partit, tal i com han fet tots els destacats membres del partit, ademés a tota presa, aixina com els colaboradors satèlits habituals. El primer comentari, el més crític, escrit en castellà, que quede ben clar que tot lo món que critica a “compromís.cat” ho fa en castellà. El segon, ya escrit en valencià, un poquet més amistós, i el tercer, el teu, auto-crític sense baixar-se de la borrica, que em parix be, per que no.
Sense cap dubte, en la meua opinió, el partit polític responsable de l'actual situació és el PP, aixina mateix, opine que el partit “compromís.cat” és en bona part, responsable de la penosa image que s'ha proyectat de la Comunitat Valenciana en els últims dies, aveats a fer polítiques de camiseta pels carrers, no haveu estat a l'altura de la vostra responsabilitat política actual. Haveu conseguit, per mig d'una campanya de marketing impecable i en la vostra nova image de “valencianistes”, arreplegar un bon grapat de vots dels graners d'un PSPV que no alça el cap. El ret és mantindre-los sense perdre la vostra natural tendència al catalanisme i el vostre auto-odi identitari. Vos farà falta més trellat i molta sòrt.
¡Vixca les falles!

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com