dilluns, 21 d’agost del 2006

Que se levante Levante!

Esta vit que això de levante per referir-se al nostre país- sovint amb Murcia- és imparable.
La referència centralista ens marca com a levante espanyol (els amics de les illes o no son espanyols o deuen ser-ho del llunyà orient) . La cosa no ve d'ara, sinó de molt lluny i ja Nicolau Primitiu insisitia en defensar la denominació històrica de València front a la de levante. Més encara, algunes d eels propostes d'estatu d'autonomia que es barallaven als 30 ho eren amb eixe nom i incloent-hi als eïns de baix.
Paradoxes cruels de la vida postmoderna porten a molts nacionalistes a ser lectors qüotidians i seguidors d'un diari i un equip de futbol amb eixe nom. Encara recorde la cara que s'ens va quedar als del BLOC JOVE quan portàrem a Tonino Carotone a un concert del 9 d'octubre ( d'origen navarrés que es fa passar per spaghetti). El cantant, en un moment d'estusiasme diguè allò tan gran de...
-Que se levante, Llevante!!
El tema és tan cridaner que fins i tot el Consell Valencià de Cultura (sempre amb assumptes polèmics entre mans, com per exemple la recepta de l'autèntica paella valenciana o el dictamen sobre la llengua previ a l'AVL) hagué de tractar la qüestió. (per descomptat no em referisc a l'anècdota de Tonino).
Més encara , les associacions LGBT del país i les de Murcia organitzen pròximament a Ador (La Safor) una trobada batejada amb l'enginyós nom de Levantentienda. I la veritat, em trencaria el pit de riure per la gracieta polisèmica, si no fora per que em costaria massa esforç. (Jose, tranquil que ja m'ho han explicat..)
No hi ha cap conclusió ni cap consell que afegir. Si de cas a l'amic Pablo (a qui en qualsevol moment li donarem la nacionalitat valenciana) li avise que li donaré un bescollaeta quan el veja per trobar al seu flog eixa referència ;)

I si de cas, doncs plantejar, com apuntava algú al fòrum de Valencianisme.com , sabent del que es parlava, la conveniència de fer alguna campanya , ara sí, ben feta, per recordar, que açò, no és precíssament el levante feliç. Poca broma amb els intents de desdibuixar-nos! Ja sabeu que no sóc especialment essencialista, però...

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Espere que li explicareu al Tonino la cagada, no? De tota manera secunde la moció de la campanya, que ja va sent hora d'enviar a pastar fang a tots els que ens menyspreen.

Vent d Cabylia ha dit...

El problema és què proposar com alternativa per tal que siga una campanya que transcendisca els nacionalistes convençuts.
"País Valencià"? Evidentment és la primera opció, però titllarien la campanya de catalanista.
"Comunitat Valenciana"? Ni pensar-ho ni ensomniar-ho, però, si més no, és l'oficial.
"València"? No està malament per a aquells que no els sàpia mal, mentre es diga absolutament sempre "Ciutat de València" o "València ciutat" per diferenciar clarament. Així i tot a moltes comarques no ho acceptarien.
Potser qualsevol de tots 3 per tal d'evitar "Levante", però és evident que si la campanya tinguera ressó, els mitjans estatals acabarien triant "Comunidad Valenciana".

Anònim ha dit...

Crec que hui m'he guanyat una bescollà

(la de hui va amb molt d'afecte... es el que passa quan vens de viure en el ponent)

XDDDDD

Anònim ha dit...

Doncs no havia pensat en l'alternativa Vent d Cabylia i tens molta raó. De tota manera crec que seria més positiu, pel que té de respectuós, que ens anomenen Comunitat Valenciana, que és un nom horrorós i totalment rebutjable per part del valencianisme, però que almenys conté el nostre gentilici, a l'ofensiu Levante. Ja m'agradaria a mi que ens anomenaren amb el nom, per a mi històric, de València o amb el nom triat pel valencianime i més modern, però també històric de País Valencià. Però és el que hi ha. La campanya hauria de deixar obertes les alternatives.

Anònim ha dit...

veig q ningú no esmenta el més històric de tots, Regne de València, tal volta pel fet de que fa referència a una realitat ja inexistent (ja q rei no hi ha) i perque és defensat per l'espanyolisme blau. no obstant això, jo sincerament m'estime més q ens coneguen com a Regne q com Levante Español. per altra banda els valencians q son contraris al nom València per a referir-se al conjunt del País no son més q unes victimes més de l'espanyolisme, que ha aconseguit desmembrar el país mitjançant la rivalitat entre províncies. no vos deixeu enganyar, tots som valencians, tots fem part de València (tant del país com de la ciutat, que és ciutat de tots).

Àlex ha dit...

Hola:
Vos convide a participar al meu bloc http://tripartitvalencia.blocat.com/
Pere Boix
Politòleg

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com