divendres, 4 de maig del 2007

Visca la xufa de València!

Ja m'ho comentaren "les orxates", com les coneixem molta gent, a la festa que férem durant la trobada de Vila-Real. Orxata Sound System a tindre problemes per arribar puntuals al concert de dissabte. Potser eixos problemes han estat més greu del que era d'esperar i per això han anunciat des del seu web que no podran estar al Campus dels Tarongers. Supose que Jaume, el baixista (mai més li diré guitarrista) si estarà dalt de l'escenari acompanyant a Obrint Pas...

A pocs metres d'on havien d'actuar els de l'exercit d'escèptics es planta i cull la millor xufa del món, la xufa de València. El conreu d'esta planta és prou comú a l'Horta Nord, molt especialment en zones com Alboraia però també als coneguts con Poblats del Nord. Tinc entés que és precisament per estes dates quan es planta la xufa, poc abans que es generalitze el consum del seu derivat més popular, l'orxata. Esta beguda refrescant és la més ferma candidata a beguda nacional, si és que cal triar-ne d'aixó en l'apartat de begudes no alcohòliques (tranquilitat mistelers/es, herbereres/es, i resta de fans dels espirituosos...). Tot i i això molta gent, al propi estat per no parlar d'Europa , desconeix el seu origen. Potser haurem de donar gràcies al cuplé de la Piquer per popularitzar-ho amb allò d'Orxatera Valenciana tot i que personalment em quede amb la versió satírica i plena de càrrega crítica d'un primerenc ecologisme de Joan Monleón i els Pavesos que algun dia rescataré per a la xarxa. (Sabieu que este perseguit i pol·lèmic grup de la transició, nascut al caliu d'una comissió fallera va ser qui popularitzà Paquito el Xocolater? ... per a que després King Afrika acabarà per massacrar-la...)

Quin rotllo us estic amollant... tot amb l'objectiu de connectar amb menys gràcia que Matiàs Prats amb una idea ben senzilla. O protegim la nostra horta de l'especulació que l'amenaça o el més paregut a una orxata mixta que podrem beure els valencians i valencianes serà el ciment amb el que cobriran les rajoles. O ni això, per que com diu ma iaia,"ara tot és pladur".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

S'hauria de fer alguna mena de recopilació, biografia multimèdia de Joan Monleón XD, no hi ha res per la xarxa...

Daniel Monfort ha dit...

no, alguna ànima caritativa va penjar a la mula tota la discografia dels pavesos.

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com