dilluns, 24 de desembre del 2007

Felicitat

L'esglèsia durant els seus 2.000 anys d'existència ha anat cristianitzant les festes paganes. Així per exemple les cultures d'arrel cristiana celebrem estos dies el nadal fent-ho coincidir amb el solstici d'hivern que els romans dedicaven a Saturn.. si no m'enganye i els grecs ves tu a saber a quina divinitat.
Al nostre país, com a tota la corona d'Aragó històricament la nit de nadal ha sigut per tradició una nit de sopar amb els amics i les amigues, mentre que el dia 25 ho era per a la familia i el dia 26, Sant Esteve, com segon dia de nadal, l'oportunitat per a completar la ronda familiar i menjar allò que havia sobrat del putxero. Amb els anys però la "nochebuena" d'influència castellana ha modificat els nostres costums.
Així doncs passeu-ho bé, celebreu el que celebreu, begueu amb moderació i si l'esperit de nadal, el jesuset, el capitalisme vestit de Santa Claus o Saturn and friends us reblanix el cor, aprofiteu per recordar-vos dels qui estos dies no tindran gambes als plats, i el que és més important, algunes d'eixes coses immaterials que l'èsser humà necessita per sobreviure.

4 comentaris:

Nelo ha dit...

Propera estació: "San Valentín" i el Corte Inglés vinga a fer caixa. He de confesar que el teu darrer paràgraf m'ha fet obrir el ulls i pensar en allò que tenim i no valorem, però si treus els ulls per la finesra pots vore a decenes de sensesostre esperant al Pare Noel, les campanades, els Reis i tot sota el pont del riu. Un bon Nadal seria aquell que fóra bo per tots i totes, i malauradament res no és bo per tots/es. A l'Àfrica, l'Àsia, i sud Amèrica de segur que els agradaria que Nadal no fóra sinònim d'una jornada més de treball extenuant, d'injustícies i d'oblid de molts de nosaltres. Felicitat per tothom.

Anònim ha dit...

Com sembla que el que volies realment era felicitar el Nadal, podies haver-ho fer directament i estalviar-te eixes disquisicions històrico-religioses i de costums dels valencians, de les quals tens pocs coneixements.
Bon Nadal.

P.S. Un consell: parlar del que no saps sempre, sempre, és perillós.

Pere Fuset ha dit...

Raimon, bon nadal a tu també. O Hilaria saturnalia o com vulgues. Ja posats, deixa't dur per l'esperit nadalenc i fes-nos un regalet. No et limites a encerclar amb roig sense proposar esmena, home.

Nomdedéu ha dit...

Bon Nadal, Pere. I un any sense canons, tot i la "notstra" veu a Madrid no hi estiga d'acord. (malgrat el que diu el seu actual partit)

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com