dimecres, 19 de desembre del 2007

Les xapes dels cotxes


Quan l'any 2000 el govern d'Aznar va oficialitzar l'actual sistema de matricules per als vehicles ho va fer amb el pretext de fer-ho convergir amb l'europeu. La realitat però és que s'aprofità l'avinentesa per a avançar, des d'un aspecte aparentment tant innocent com el de les xapes dels cotxes (en eixos termes es pronuncià Aznar al tractar la reacció dels nacionalismes perifèrics), cap a un plantejament més uniformitzador i centralista de la matriculació. Des de llavors els cotxes són d'Europa, d'Espanya i punt. A diferència del que passa a estats com l'italià, l'alemany o el tan jacobí francés, els cotxes de l'estat de les autonomies no entenen de matisos "regionals" a .
Dilluns el BLOC va aprofitar la seua presència a les Corts Valencianes per a portar, de la maneta d'Enric Morera, el tema dels distintius territorials al nostre parlament. La proposta, com potser sabeu, defensava incloure l'escut de Pere El Cerimoniós als vehicles matriculats al nostre país tal i com reclamàvem ja fa alguns anys des de l'extraparlamentarisme. La resposta de populars i socialistes ha estat , curiosament (o potser no tant) coincident: NO.

Tota la crispació, els enfrontaments i les picabaralles dels dos principals partits es difuminen per un moment per motius que poc tenen a vore amb el suposat esperit nadalenc que recorre el món per estes dates. La vertadera motivació de la coincidència és la complicitat en el seu nacionalisme espanyol. Socialistes i populars són capaços de ficar-se d'acord amb habilitat quan es tracta de retallar qualsevol via d'oxigenació per al valencianisme. El tema de les xapes no és més que la darrera mostra d'una unitat d'acció expressada també en qüestions com l'Estatut, el seu desenvolupament o les balances fiscals.

Populars i socialistes venien a argumentar que si algú vol indicar d'on és amb el seu cotxe podria posar-se un adhesiu i .. au! problema solventat.

Jo tinc una idea encara millor. Si algú vol fer contribuir a fer visibles als valencians i a les valencianes no cal ni que s'acoste a un vehicle. Hi ha prou amb que el proper 9 de març s'acoste a un col·legi electoral i no s'enganye de papereta. Veus valencianistes al Congrés dels Diputats poden fer possible tot allò que uns i altres ni volen ni poden fer.
Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com