dijous, 24 de gener del 2008

Volem Canal 9!

Convidats/des: El macarra de Kiko Matamoros, l'inclassificable Jimmy Jimenez Arnau, aquella dona del monyo blau que parla amb els àngels batejada com Lucia Bosé, Micky Molina amb barba, la d'Estrenos de Cartelera (amb molta menys gràcia que la d'Homozapping) , l'ex porter pare d' ANHQV, i el histriònic crític de cinema Carlos Pumares
Presenta: Cristina Tàrrega. Valenciana de pro...vincias.
Llengua: El valencià està present al títol "Gent de Tàrrega", i en la paraula "mamella" (això sí... en boca d'un col·laborador per a despertar la rialla, pur homenatge a Bernat i Baldoví.). També el trobem als gràfics que apareixen quan parla algú del públic, a l'estil de: "El meu home hem va dir...". La resta en castellà, no sense esforç per part del públic, fonamentalment dones de més de 50 anys, que exposen les seues amargures amb un marcat accent valencià.
Ja he dit en nombroses ocasions que trobe a faltar al nostre showman autòcton, Joan Monleón. Vist amb perspectiva el seu programa socarró era d'allò més digne en la història de RTVV. (Per a les i els més joves faig notar que aquell programa comptava amb una audiència fidel que jugava a destriar entre campanars del nostre país, i confiava la seua sort a l'elecció entre que l'atzar li toque la clotxina o la cuixa en una gegantina paella.)
El que mai no pensava que arribaria a dir en este blog és que enyore aquells programes de debat, com Carta Blanca , conduïts per Josep Ramon Lluch , en els quals també va aparèixer Amàlia Garrigós. Al costat del que hui esta emetent el nostre primer canal de televisió pública allò podia ser definit com un intent per fer populars grans reflexions i debats intel·lectuals....
He anat i aniré a qualsevol concentració a favor de les emissions de TV3 al nostre país. Crec en la llibertat d'expressió i d'informació, en la necessitat de reforçar al màxim la comunicació entre els diversos territoris del nostre domini lingüístic i en el paper que un mitjà com aquell pot fer per normalitzar el valencià (sí, el valencià) entre la població del nostre país.
Però el que no puc entendre és per quin motiu la mateixa gent que participem d'estes mobilitzacions no posem més sovint el crit en el cel per a denunciar l'ús que s'està fent el PP, i el que va fer el PSOE en el seu moment, de la nostra ràdio i televisió públiques.
Són la nostra televisió, els nostre col·lectiu de professionals, els nostres mil·lions d'euros, el nostre dret a la informació plural i veraç, la nostra pròpia ferramenta de normalització lingüística. És RTVV, en definitiva, la màxima afectada per la nefasta política del PP. I el nostre silenci no pot ser cómplice. Ni podem caure en el parany d'esperar solucions externes a les mancances internes que esdevenen en la pràctica una tirada de tovallola en tota regla.
Per això, com he comentat en alguna ocasió amb els periodistes quan ens han preguntat al BLOC JOVE pel tancament de TV3, cada vegada que em manifeste a favor de les emissions de la televisió catalana al territori valencià ho faig també per que el PP no ens furte, per la vía de la desconnexió, un referent i un model de televisió digne i de qualitat.
Recordem-ho, el millor que ens oferix TV3 als valencians i les valencianes és la il·lusió per pensar que una alytra televisió és possible. Tv3 és en definitiva, allò que podría ser Canal 9.

9 comentaris:

Nelo ha dit...

Coincidisc amb tu Pere. Jo també sóc jove, però m'enrecorde deixes vesprades amb les monleonetes i eixe "a guanyar dineeeers" i d'eixe A La Babalà... Era diferent, tal volta no molt millor, tal volta és perquè he crescut i ara tinc una visió més crítica però jo també recorde un altre Canal 9.
Qui s'ha de preocupar per mantindre en condicions un mitjà de comunicació tan important i que arriba a tantes persones com és la tele (dades d'audiència de C9 a banda), ja que no ho fa el govern valencià, son les noves generacions (i no les del PP, que eixes de segur que tallen prou el abadejo). Molts i moltes joves passen de la tele pública, passen de preocupar-se per un mitjà que és un dels pocs que pot mantindre, donar a conéixer i normalitzar la cultura, història i llengua dels valencians i valencianes.
Som nosaltres qui no hem de callar: Canal 9, Punt 2, TVVi, Ràdio 9 i Sí Ràdio, un total de 5 mitjans on ara mateix el Partit Popular té més presència que Maria Abradelo.
En els darrers anys les audiències dels anteriors canals han baixat considerablement, i no tot es deu a la competència. Un exeple que conec de priemera mà és el paró de 8 anys que ha patit el sector audiovisual valencià: actors, directors, tècnics d'imatge i so, guionistes... professionals valencians/es que han hagut d'anar-se'n a treballar fora de casa (en molts casos a Catalunya on TV3 els ha donat una oportunitat) degut a la manca d'inverssions en el sector de ficció per exeple, en enganxar a la població a sèries 100% valencianes i en valencià perquè puguem vore que Canal 9 no només és la tele on pots vore la peli de l'oest, el partit del València o les notícies de les 14:00 (i què dir de les notícies...).
Ara es vol tornar a fomentar este sector, el primer pas va donar-lo Autoindefinits. Ara volen llavar eixa imatge de tele carca, però ara molts joves ni tan sols veuen TVV fent zàpping.
Des de l'arribada de Pedro García, amic de Camps i director de RTVV que només va fer bé en llevar Tómbola trobe jo, el share ha caigut una cosa bona i clar està que llevant TV3 no se soluciona el tema d'audiències.
Però clar està també que la culpa no és sols de la Generalitat, sinó de tots aquells/es que moltes vegades no confien en RTVV, no tot producte d'esta casa ha d'estar contaminat per la política PPopular, també hem de donar un vot de confiança als i les professionals que treballen per la nostra tele i ràdio.
Estimant-nos més com a poble, de segur que estimariem més els nostres mitjans de comunicació, però vivim a una terreta on els valors nacionalistes sembla que s'obliden. Recuperem-los encetant per les ones herzianes.

BLOC JOVE Petrer ha dit...

Estic d'acord amb tu, Pere. Cal reivindicar rebre el senyal de les televisions catalana i balear, però necessitem una televisió valenciana de qualitat.
Un aspecte que no heu comentat és que dels pocs programes que emet Canal 9 en valencià, sovint s'hi observa una, diguem-ne, "potenciació de la diglòssia". Per exemple, està molt bé que emeten "L'Alqueria Blanca", però... no és massa casualitat que precisament s'use el valencià per a una sèrie ambientada en el passat i en un àmbit rural? A més, de vegades he passat per davant del centre de producció de programes de RTVV a Alacant i he vist que aquesta sèrie s'anuncia amb lemes com ara "Torna al poble". Pareix que s'esforcen en que el valencià siga la llengua dels pobles xicotets. A més, encara que no la veig massa, a "L'Alqueria Blanca" alguns personatges benestants del poble parlen en castellà i els personatges valencianoparlants solen canviar de llengua que s'adrecen a ells. Això mateix també ho he vist en una sèrie de Punt 2 (no en recorde el títol) on apareixen personatges castellanoparlants i els valencianoparlants es canvien en castellà: l'anomenada "norma de convergència al castellà" que redueix encara més l'ús de la llengua pròpia del nostre país.

David (Petrer)

Bloc Jove - L´Alacantí ha dit...

Dilluns passat al baixar al comprar el pa em va abordar una dona que freqüenta la mateixa botiga que jo. Ella és catalana, i se´m dirigix en català. A més, ens vota, fins jo ho sé mínim en les locals. Ho va fer per a contar-me que havia recriminat "als meus" durant la manifestació per la TV3, a la que ella va assistir, per la incorrecció de la nostra pancarta. Ja veus, per a ella els mitjans públics catalans no emeten en "valencià" sinó en "català". Secessionisme principatí? No ho sé, vaig preferir no quedar-me a discutir amb ella. Ho dic, per si el teu parèntesi aclaridor té alguna cosa a vore amb açò. Potser no, però si sí la veritat seria graciós.
Salutacions!

www.blocjovealacanti.blogspot.com

Bloc Jove - L´Alacantí ha dit...

Ups! Disculpa, sóc Xavi... pensava que havia entrat des del meu compte!

Noviembre ha dit...

Amic Fuset, espere q el canvi del fons taronja al negre no siga per una visió pesimista del valencianisme polític.Desde el PSPV vos desitge tota la sort del món per a les eleccions generals,de ben segur la necessitareu.

Califa de Mislata.

Albert Miret Ballester ha dit...

Amic Pere. En este cas no puc estar-hi mès d'acord pel que fa a este tema.
Sobre el que ha comentat xavi de la catalana que li tractava corretgir, he de dir que inclùs gent molt propera a mi i com jo catalana cau tambè en eixe parany.
Respecte a l'Alqueria Blanca li veig un factor positiu: la gent crec que comença a creure en que som completament capaços de fer un bon producte de producció própia i nomès per això ja ès important que abanda de l'Alqueria i autoindefinits n'hi hagen mès. sobre esta idea de voler incloure el castellà en els serials de producció própia, subscriure el que ha comentat David.

Pere Fuset ha dit...

Dani, gràcies!
Xavi, efdectivament el parèntesi anava dedicat per a la teua coneguda que es posà com un animal. Per fortuna David N. anà a explicar-li les coses.
Califa! Ja et val, abandonar el barco per una hipotètica manca de sobirania i engreixar les files dels socialistes no és massa coherent. Siga com siga sort en la vida personal!
Estic d'acord Albert, cal donar suport als bons productes per demostrar que la qualitat té el premi de l'audiència igual que castiguem el telefem.

Pere Fuset ha dit...

Per cert David disculpa. Els raonaments que fas són molt encertats. De totes formes per desgràcia em fa la sensació que en això la série és realista. Altra cosa és que aspirem a canviar la realitat també amb referents positius en els nostres mitjans, i trobe que ho hem de fer.

Pere Fuset ha dit...

Per cert Califa... el fons negre és per l'estalvi energètic. El colorit del blog el donen el verd i taronja del nostre espai. Com portes treballar rodejat de tant de roig? Cromàticament parlant.. ;)

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com