dimarts, 26 de febrer del 2008

Física o Química

Fran, Maite i més tard Rosella i Tamara m'acompanyen a "Ca Valencianisme" (així anomenem a ma casa a la pandilla) per vore els monòlegs creuats que des del recinte madrileny d'Ifema ens acosten diversos mitjans. A la taula dues pizzes, una d'elles socarrada, una truita i algunes coses per a picar.

Vicent no s'ha volgut sumar, diu que preferix vore eixa espècie de "Compañeros 2" - "Física o Química"- a Antena 3 que ha optat per no retransmetre l'esdeveniment. Amparo no podia i Joana deia que, a priori, passava de vore-ho... tot i que em jugue un café que, malgrat el nyi-nyi-nyi haurà acabat front a la tele tot i que només siga per la pressió dels seus companys i companyes de pis. ;)

Nelo mentre estudiava nerviós per a un exàmen d'història de l'art, que enguany s'enfronta a la selectivitat i Ferran em comentava que estava massa nerviós com per a fer comentaris telefònics. Així i tot, a la meitat del partit- com la presentadora de "59 segundos" l'ha qualificat per error- considera que Zapatero està desaprofitant moltes oportunitats per defensar la seua gestió.

Per la meua banda considere que el debat l'ha guanyat Zapatero, tal i com apunten els sondejos de tots els mitjans. També pense que el principal derrotat no és Rajoy sinó la pluralitat política. Potser per tant el clar vencedor ha estat el virus del bipartidisme que hui s'ha escampat per sistemes digitals i analògics fent vore que només hi ha dues opcions i amagant - entre altres coses- que no som nosaltres sinó diputats i diputades que nosaltres triem, els qui designen al President del Govern. Per sort l'autèntica enquesta vàlida, com resa el tòpic, és el 9 de març, i la ciutadania tindrem l'oportunitat de reivindicar els pantone front a l'escala de grisos proposada per les teles

I en clau valenciana....

El nostre país ha estat pràcticament absent del debat. Han estat molt escasses les referències als valencians i les valencianes. El tema l'ha tret ZP, fent referència a "la Comunidad Valenciana y a l Alicante". No sabem si amb l'ànim de fer l'ullet als antics votants d'Alicanton, aquell partit que volia traure a les comarques del sud de l'antic regne i que està dispers entre l'electorat popular, ZP ens ha esquarterat. L'excusa per a esmentar-nos ha estat, com no podia ser altra , l'aigua. ZP, li retreia a Rajoy el seu "dije digo, digo Diego" amb el transvasament de l'Ebre. Rajoy ha evitat dir si sí o si no al respecte de la vigència d'esta proposta i ZP somreia com un xiquet que acaba de passar-se una pantalla de videojoc amb bonus.

L'altra aparició del país, ara baix l'històric nom de "Valencia", ha estat per referir-se a l'estatutet. Zapatero ha destacat com socialistes i populars es ficaren d'acord en el seu text. Hem de donar les gràcies al Presi per recordar-nos com aprofitaren el nostre text com a banca de proves. No "son lo mismo", però en algunes qüestions, ausades que ho pareixen!

Al remat, potser un dels apunts més encertats de la nit l' ha ficat Rosella des del sofà. Valencians i valencianes som invisibles a l'estat. I jo afig, i se que ella estarà d'acord, que la única oportunitat per a trencar amb açó és botant ben alt, votant a BLOC-INICIATIVA-VERDS.

Li preguntaré a Vicent per una sinopsi del capítol de "Física o química" a vore que m'he perdut. Ell segur que acabarà per saber com ha anat el debat per les nombroses répliques que ens esperen els propers dies, així i tot si em pregunta li respondré amb rotunditat...

No t'has perdut massa Vicent.


1 comentari:

Albert Miret Ballester ha dit...

Trobe encertada esta reflexió Pere.
L'altre dia un bon amic afí al bipartidisme em deia que clar, això de que els nacionalistes expliquen les seues propostes no interesa a un ciutadà de Murcia o d'altres autonomies.
Trobe indignant el ressó que se'n ha fet d'este cara a cara amb temes i temps pactat i un cara a cara on s'han exclós les forces que milers de ciutadans votaren al seu dia perquè els representaren.
trobe injust i de molt poca maduresa democrática el fet de no donar massa bola al debat d'este dijous a TVE on sols estaran els set grups parlamentaris, deixant fora a la resta de partits que formaven el grup mixt.
Per últim trobe una falta de respecte si Rajoy i Zapatero no anaren dijous a este debat que tot i ser en horari prime time, passarà a millor vida.
Tambè haguera preferit fer com Joana i Vicent però ma mare em demanà perfavor que estiguera amb ella escoltant el debat.

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com