dimecres, 27 de febrer del 2008

Qui és més valencianista?

L'amic Xavi es sincera i es mostra clarament decebut per l'actitud d'una part del seu entorn, d'un ambient a priori marcadament nacionalista jove i universitari.

- Companys i companyes meus, nacionalistes, fins i tot d'eixos que es declaren socialistes, independentistes, i que promouen l'abstenció en públic em confirmen que van a votar al PSOE. Al PSOE nano!

- Quina és, en esta ocasió, l'excusa? - li pregunte.

- Simplement no volen que torne el PP i s'exceusen amb el "vot útil".

- Els has advertit que només BLOC-INICIATIVA-VERDS pot arrebatar-li l'escó, pel sistema electoral, al PP?

- Sí, tio, i el pitjor es que coneixen el sistema, l'hem estudiat, però...

- però estan malalts de bipartidisme no?

La situació no és única. Conec més d'un cas similar . En realitat es repetix cíclicament. Només varia l'excusa tot i que sempre hi subjau el discurs de la por. Ben bé ho sap el PSOE que intenta generar la tensió suficient en cada cita electoral per a que la ciutadania valenciana que podria donar el seu suport a altres opcions acabe perdonant-ho tot, inclosa la impunitat, la invisibilitat, el centralisme i l'estatutet. Xavi conclou amb rotunditat...

- Jo tampoc vull que torne el PP, però no pense donar-li un xec en blanc a Zapatero.

Xavi sap que per al BLOC-INICIATIVA-VERDS no existeixen els xecs en blanc. Per sort ell també sap el que s'amaga baix la crida al "vot útil".


La conversa contrasta amb la mantinguda amb Adrià. Un jove estudiant que em comenta pel messenger, molt alegre, el resultat de la seua particular campanya electoral.

- He aconseguit molts vots entre la meua familia. El de ma iaia m'ha fet especial il·lusió.

- I això. - li convide a explicar-se.

- És major però molt moderna, tot el que pot ser als seus 72 anys. Tot i que té les seues idees particulars entén coses com la igualtat dels gais, en part per que m'estima a mi, i està a favor d'ajudar a qui més ho necessita.

- És d'esquerres?

- Sí, potser no de manual però si en la seua praxis... i això que la dona va cada diumenge a posar-li un ciri a la seua Maredeueta

- És ecologista?

- No li preguntes pel canvi climàtic però que ningú no malbarate una gota d'aigua davant d'ella...

- I és valencianista?

- Home, possiblement no et signarà un referèndum per l'autodeterminació, però ella és més valenciana que ningú, i penja la senyera cada dia de festa. Parla en valencià fins i tot als peruans de la fruiteria. Crec que en bona part a ella li dec ser com sóc.

- I perquè ens votarà?

- Diu que està farta de tant de PP i PSOE amunt i avall, que el blanc i el negre com estan bons és en entrepà. Li cau bé el Zapatero però diu que només farà coses per València si algú li ho demana com fan bascos, catalans, gallecs i aragonesos. Ens votarà, però l'hauré d'acompanyar que està major i té por de caure un bac.

- No patisques que no caurà. Ta iaia té força suficient com per anar al col·legi pegant bots

Adrià somriu amb un smiley al pillar la referència a la campanya del BLOC JOVE.

Comparant tots dos exemples, i en el cas que es puga fer eixe mític rànking.. qui és més valencianista? Amparo, la iaia d'Adrià o els amics de Xavi?

Per a mi la resposta és clara. Aquella persona que amb el seu vot, que és la veu electoral, possibilita les polítiques valencianistes. Idem en l'esquerra i l'ecologisme. O potser teniu dubtes?

8 comentaris:

Vicent Garcia i Llorens ha dit...

Molt bona l'entrada Pere. La veritat és que arguments a cabassos no ens en falten, ara sols cal que la gent perda la por que li claven els "progres" i veja que no hi ha altre camí.

Jo em pregunte, en unes europees, algun castellà li s'ocorreria votar al partit dels verds alemanys perquè siguen els verds de major pes d'Europa? Aleshores per què cony els valencians no hem de votar als valencians? No ho entenc.

Eco Taronja ha dit...

Molt bona l'entrada Pere, si no et sap malamet te l'agarrem prestada per a fer una columna a l'info bloc de Paiporta

Anònim ha dit...

el mateix que a Adrià, m'auela de 89 anys, vol votar a Rafa Climent perque n'està ja faarta de que es peguen osties els dos i que d'ells no se'n recorde ningú, de que ens tracten com a... i com be diu m'auelo:"Faja fred o calor Climent és el millor" jo la modifique per dir, "Faja fred o calor, BLOC-INICIATIVA-VERDS és la millor elecció"
vicent català

Pere ha dit...

Ho sent, no votaré a BLOC-INICIATIVA-VERDS.

Després de ser votant d'EUPV (malgrat sentir-me, a més d'esquerres, valencianista i independentista com el que més), ara que estava decidit a votar al Bloc, per coherència política i personal no puc votar a aquest nou matxambrat per una raó de pes:

No oblidaré mai la intervenció d'Isaura Navarro a favor del canon.

Després d'haver-se manifestat en contra, em va provocar vergonya aliena i pròpia (a més d'indignació, per suposat) veure-la intentant defensar el seu vot afirmatiu a favor del canon, en un acte d'incongruència i doble pensament totalment estrafolari en el que pretenia que "no" fora, alhora, "sí". Disciplina de partit? Hipocresia? Poca vergonya?

Almenys ara hauria tingut la consciència tranquil·la de concedir-li al Bloc el benefici del dubte (encara que estic gairebé segur que també haguera votat "sí" al canon...). Però votar a algú que defense una injustícia tan gran es el canon als CD, DVD, suports de grvació digital de tot tipus, impressores, aparells de música, escànners... definitivament decideix el meu vot.

Aquestes eleccions probablement no aniré a votar.

P.D.: jo també sóc Pere, però no Fuset.

Nelo ha dit...

Quina analogia més encertada. Em permetràs copiar i pegar per poder passar les teues paraules a altres amics estudiants que tampoc no volen les gaviotes?

Ariadna ha dit...

Crec que la sanitat pública es va a col•lapsar perquè conec prou gent malalta de bipartidisme, entre elles, jo mateixa.
Per a vosaltres són excuses, per a mi és la realitat. No volem a Rajoy, ja tinguérem prou amb Aznar. Ara bé, titlleu-me del que vulgueu, jo me sent valenciana (que no espanyola) i d’esquerres. Però hui per hui, no veig entre la diversitat de partits d’esquerres, un que siga suficientment fort com per agrupar al valencianisme i demanar pels valencians (pot ser, més avant, el Bloc ho aconsegueixa, OJALÀ!!).


P.D: L’escrit és bo, té la seua gràcia.

Rosella ha dit...

hola pere, m'agrada aqusta entrada, jo també n'he escrit una en aquest sentit...ens vorem demà a al petxina,no?

Pere Fuset ha dit...

Artur, pots fer-la servir lliurement i sense pagar cànon, això si passa-li un corrector que li vindrà bé.

Pere, sobre la qüestió del canon he pogut parlar molt amb Isaura. Et recomane que li pegues una ullada completa a la seua intervenció. També m'he esforçat molt per deixar ben pales el posicionament del BLOC al respecte. Canon no, però sense hipocresia i electoralisme com el PP. Hem tingut l'oportunitat de demostrar el nostre posicionament a nivell municipal. Cal protegir també els drets d'autor i hem de ser conscients d'això. En este cas trobe que el partit que millor ha actuat a l'estat és Iniciativa amb la coneguda esmena Guillot. Per descomptat Pere eres lliure de fer allò que t'estimes oportú però t'aconselle que ho reconsideres.

Nelo ja saps que no necessites el meu permís.

Ariadna no se que et receptarà el metge però la meua proposta és de sobra coneguda: valencianisme. Sense ànim d'ofendre però entendràs que és precisament l'actitud que mantens la que sumada a la de molts altres et fa percebre això. Si de veres ho desitges potser fora bo que començares per predicar amb l'exemple. Els resultats electorals són una suma de vots com el teu. ;)

Ro, ja he vit la teua entrada. Molt interessant també. Ens veiem a la Petxina.

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com