dimarts, 13 de gener del 2009

A qui s'ha d'adreçar el BLOC.

De no ser per Jesús Civera el Levante-El Mercantil Valenciano - principal font d'informació escrita per a la nostra base social- continuaria sense fer cap referència al debat sobre les ponències del BLOC. Gràcies a ell però , el debat és mínimament visible entre les pàgines d'opinió. Em consta que en breu arribarà a la redacció algun altre text en defensa del document i jo mateix estic preparant un article sobre l'evolució del valencianisme que també recull esta qüestió.
Hui, Civera, a banda de citar-me per donar a conèixer l'autèntic mèrit de la ponència estratègica (cosa que cal agrair) ens obsequia amb un nou article amb alguna pregunta ,al meu entendre, molt més útil que les discussions sobre pantones i notes musicals, què recordem-ho, són l'obstacle que cal corregir però no la solució al nostres mals. A quins sectors defensa el BLOC?
La resposta més emotiva, cívicament patriòtica i "benquedaora" podria ser: al conjunt dels ciutadans i ciutadanes del nostre país". I no per més sincera la resposta és més vàlida per als usuaris avançats en el joc de les estratègies polítiques. Per què al remat el que vertaderament es pregunta és "a la caçera de quins vots va el BLOC?".
La resposta no és senzilla, com res ho és al nostre país. Però com ja he llegit per ahi, cal pensar que bona part del vot que el valencianisme polític aspira a obtindre està actualment en alguna banda. I és ací on les especulacions i les apostes tenen major sentit.
Per a mi, el calador electoral del BLOC, més enllà dels seminaris de valencià dels instituts de Secundària i de les coordenades habituals està pròxim al d'aquelles persones amb sensibilitat valencianista (que no vol dir prestatgeries carregades de bibliografia nacionalista però sí un considerable sentiment positiu cap a la pròpia identitat) que s'identifiquen amb valors progressistes, molts d'ells valors més bé postmaterials i d'anhel de modernitat i en moltes ocasions amb una notable tendència cap a les preocupacions mediambientals. Tres caixes en una en molts casos.
Si m'apreteu us diré que pense que bona part d'eixos vots estan en l'òrbita del PSOE, més per hipotètica utilitat del vot i descart que per pròpia seducció. I sí, potser també una miqueta, i dic potser, i dic una miqueta... en el PP, que els darrers anys ha fet bandera del "valencianisme", tot i que este fora de patriotisme constitucional , de megalomania, de victimisme i d'oposició política al PSOE.
L'estratègia del BLOC ha de tindre present tot açò per ampliar els seus minsos caladers electorals. Caladers que en qualsevol cas no estan per la causa de mantindre els "circulars debats" estèrils als quals es referix Civera i que la ponència tracta de solventar.
Front a la tradicional "catalanitis" del nacionalisme valencià- que actua en termes similars a la "basquitis" del nacionalisme català- jo sempre he defensat una miqueta de "galeguitis" no vírica. Allà, a Galiza, a falta que parlen les eleccions del proper 1 de març, el BNG ha crescut a partir del vot socialista i és la segona opció per a molts populars que anhelen el galeguisme de Fraga. Ja se que la cosa té ovaris, però la política és així. I o juguem tots....

2 comentaris:

Rosella ha dit...

bones reflexions com sempre, ací deixe el comentari perquè tingues constància que llig tot el que escrius.

Rosella

Pere Fuset ha dit...

Gràcies Ro, jo tb he llegit el teu post i m'ha paregut molt interessant encara que no he deixat constància. Sóc una mica tímid a l'hora de fer comentaris jo.. ;)

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com