dimecres, 25 de gener del 2006

Jo vull café per a l'estatut valencià.

Isabel Clara-Simó, escriptora valenciana amb residència a Catalunya critica hui allò del café compartit. Al meu entendre la perspectiva fa que no acabe d'encertar-la..
Amb la consigna de "café per a tots" una part dels nacionalistes catalans i bascos han volgut referir-se al que consideren un intent per desvirtuar el fet diferencial: concedir a altres territoris allò que ells han aconseguit batallant. I en part tenen raó... el treball és seu (fins i tot el Sr Rodriguez Ibarra, com President Extremeny hauria d'estar agraït per la via que li obriren als extremenys) però no acabe de trobar-ne el problema de tot plegat.. potser per que al País Valencià dependem en part d'eixa injecció de cafeina. És una perspectiva distinta.


En qualsevol cas, no haurien de preocupar-se Catalunya o Pais Basc per que altres participaren dels seus èxits. Vull dir amb açò que el seu objectiu ha ser aproximar-se a allò que és just, nivellant la balança fiscal i competencial. I ben segurament , en marcar una nova fita, es contribuirà a transformar la visió autonòmica de l'Estat , a la força, ... fins i tot en Extremadura!

Dit d'una manera més senzilla: la batalla per l'encaix de Catalunya i País Basc, pel que fa a descentralització i finançament, (però també políticament), beneficia i ha de beneficiar a la resta. Per que allò que defensen els nacionalistes bascos i catalans és bo per als seus pobles i pot ser-ho per altres.


Al País Valencià, així, molts qüestionàrem l'idoneitat del moment triat per reformar el nostre Estatut doncs enteniem que potser fora millor esperar a que el text català pujara el llistó.

Contràriament , populars, i també socialistes, han utilitzat l'Estatut valencià de contrapunt, de "via modèlica" amb la que tractar d'alliçonar, i sobretot frenar les legítimes aspiracions d'altres.
El text català s'aprovarà però, i per molt que li rebente al PP, suposarà un avanç per la redefinició del marc autonòmic cap a altra concepció de l'estat. (Ja ho voreu ja..) Per què els socialistes i populars no aprofiten l'avinentesa per dignificar el nostre??
PP i PSOE han fracassat en el seu intent per imposar la "via valenciana". Quin sentit té que PP i PSOE valencià continuen jugant a la baixa, oferint-nos en sacrifici? Per què no fan servir la "clausula Camps", ara, en l'únic moment en que jurídicament pot ser efectiva?
No ho faran. El PP valencià fa temps ni tantsols intenta interpretar els "interessos valencians". Perdoneu que recòrrega al lema però només els interessa "ofrenar noves glòries" als dirigents del carrer Gènova.
Fins i tot Piqué, tant diferent als seus col·legues valencians, ha hagut de patir un segur disgut, al demostrar davant els seus superiors que encara conserva una mica de "sentit d'estat" català i reconèixer tímides aproximacions al text pactat.
Jo vull café per al meu Estatut. Vull que de les millores per les que han treballat els partits catalans puguem beneficiar-se els valencians, i si ho desitgen, i ho necessiten, també els altres..
No vull que la "via valenciana" siga convertir l'estatut de segona en estatut de tercera per la diferència de ritme que han forçat populars i socialistes al país.
Em tem, que a ningú no li importarà ,no ja allò que puga voler, sinó allò que necessitem els valencians. I les millores esperades no seran més que intent de solució al que eren mancances.
Vull equivocar-me. ho vull.
Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com