dimecres, 4 de gener del 2006

Parlem clar

Fa alguns mesos s'arma un cert guririgall en el microcosmos valencianista pel fet que un presentador català presentara en castellà un programa de debats, amb el nom Parlem Clar. En realitat el fet no era tant greu pel fet que s'intentara amagar l'accent del locutor qué és el que aparentment alarmà a la majoria sinó per una jugada encara més malèvola, pretendre fer passar per "programació en valencià" un espai on esta llengua està reclosa al títol del programa!
Però si fem cas a Juli Esteve quan diu que "en valencià s'han comés les pitjors malifetes informatives en este país" en clara referència a Canal 9, poc ens hauria d'orientar la llengua en que s'emetisca per jutjars els continguts.
Hui he comprovat com el programa en qüestió s'atreví a donar la seua particular innocentada als espectadors. Dins d'un programa , ja de per sí delirant, sobre la llei del tabac, el presentador, d'origen català i castellanoparlant pels desitjos de Canal 9, declarava que "hui mateix s'havia aprovat una llei que perseguirà l'obesitat, els mals hàbits alimentaris i multarà a aquells que no viatgen acompanyats als seus cotxes". Deixà als tertulians explaiar-se en contra del suposat retall de llibertats que acomet el Govern de Zapatero i, no satisfet amb les respostes declarà que havia estat autor d'una innocentada i es lamentà pel poc intens grau de contestació.
I això ho paguem vosté i jo senyora. Què ja és dir molt!
No se si compartireu la meua indignació però m'ha sobtat molt comprovar quin típus de coses es poden emetre per la televisió dels valencians. I ho remarque per que jo sóc de l'opinió que no podem caure en l'oblit imperdonable al pensar quin és l'objectiu de RTVV. Són la televisió i ràdio públiques, la dels valencians i valencianes.
Sóc conscient què l'episod no passa d'anècdota respecte l que passa habitualment en Canal 9. I possiblement la meua reacció de hui siga fruit de la poca fidelitat, que dissortadament, mantinc amb la televisió valenciana. No obstant pense, que no hauriem de perdre mai la capacitat de sorprendre-nos amb estes coses, no igacas queacabem per acostumar-nos... com potser ens ha passat.
Entenc que l'episodi de les llicències de la TDT no ve més que a reforçar el control polític del panorama mediàtic valencià i tot i que em repateja per definició ser alarmista o sensacionalista, no puc evitar vore-ho magre.
La qüestió és complexa , les eixides són poques i no servix entrar a respondre la pregunta què em passa pel cap: "Algú fa guardia veient açò?". Deixem-ho doncs que no enns eixiriem...
Potser servisca, per ubicar-nos en context que ajude a entendre el que passa, llegir al dari coses com estes "El Consell traerá peces foráneos depredadores a la Albufera para frenar la actual superpoblación "
I per a confirmar les sospites de tots els que hagen fet una becaeta amb els documentals de La 2 (o Punt 2.. o el 33..) es servix el següent titular... Experto de la Universidad de Valencia: “Es un método muy arriesgado”
Els experts sabran si en realitat els culpables de la contaminació del llac són els peixos (tot i que jo, després d'haver sentit denunciar com a "contraria als interessos valencians" a la UE ja desconfie per natura...), però allò dels depredadors foranis no canta a destrellatat?
Són dos fets aparentment inconnexos però trobe que tots dos et servixen per fer-te una idea de quín pais és el valencià, el que "construixen" els seus governants. Un país pel que, tot i això, continue pensant, paga la pena treballar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

veig que no et molesta especialment que li facen amagar l'accent. En el fons ho deveu trovar normal, no?

Pere Fuset ha dit...

Com dic em preocupa més encara que açò vulga passar per un programa en valencià. Si el presentador haguera sigut valencià o de parla occidental, amb esta tendència, també li haurien obligat a canviar de llengua. i això supera la resta de preocupacions lingüístiques.. per que és prou gràfica a l'hora d'explicar quina és l'actitud global de RTVV amb la llengua.

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com