dilluns, 3 de juliol del 2006

Diàleg polític

Ha arribat el moment. El Consell Nacional ha aprovat amb el 76% dels vots iniciar les negociacions amb EU per a tractar de conformar una coalició electoral amb la intenció de garantir l'entrada del valencianisme polític a les Corts Valencianes i afavorir així el canvi polític que este país necessita.
Amb açò done per assolit el meu repte personal i compromís públic de mossegar-me la llengua, no expressar la meua preferència durant el debat i evitar influir en el posicionament d'altres aprofitant-me de la meua responsabilitat orgànica. Mamonaes!!! , pensarà algú. Potser però és una qüestió de filosofia personal i, al meu entendre, conveniència organitzativa. Deixem-ho còrrer.
Així doncs, és l'hora de les negociacions per que així ho han volgut les dues organitzacions. Cal donar un marge de confiança als responsables d eles converses i pensar que el fruit de la negociació serà satisfactori per a les parts implicades i per extensió, per al país. Un del punts que en l'apartat positiu de la taula comparativa té esta estratègia electoral és demostrar la capacitat de diàleg i acord en política. Una cultura de diàleg i acord de la que, a diferència d'altres formacions, el BLOC pot pressumir i que e´s sinònim d'autonomia i maudresa. És hora doncs de dialogar, i si s'escau, d'arribar a acords.
Potser les respectives bases sociales, o la part d'elles més favorable a este típus d'estratègia, pensaran que allò de les hipotètiques cadiretes en Corts, o els dorsals amb els que uns i altres apareixen en la carrera electoral, siga el de menys doncs allò vertaderament important siga bastir una alternativa al bipartidisme, posar-li un amplificador a les veus que altres pretenen silenciar i afavorir eixe canvi amb garanties que tanta gent desitja.
Puc entendre eixa visió ideal i sincerament positiva però cal tindre ben present que la materialització d'eixe acord que des d'EU i BLOC han considerat,majoritàriament , "necessari" ha de ser igualment justa i intel·ligent.
Això vol dir que ningú no pot oblidar , que de no existir la barrera electoral del 5%, eixa que hem insistit, tant des del valencianisme com des d'EU en qüalificar d'antidemocràtica, el BLOC tindria representació a les Corts Valencianes. Com tampoc no es pot obviar la incoherència que la barrera electoral siga d'àmbit autonòmic mentre que la circumscripció és provincial, fet que permet a EU disposar d'un diputat per Castelló amb menys vots que el BLOC. Generositat, sí, responsabilitat, sí, compromís amb el país, sí. Justícia i intel·ligència? També. El 5% qu tant hem criticat i que, confie, algun dia tombarem pel bé de la democràcia, no pot ser un agent actiu de les negociacions. Els qui l'han rebutjat insistentment no poden ara fer-ho servir com instrument de negociació. Estarem tots d'acord en que això no seria ètic, seria un xantatge polític i com deia la cançó, nosaltres no som d'eixe món.
El manament del Consell Nacional és d'explorar un acord que incloga "línies programàtiques i estratègiques bàsiques irrenunciables a defensar posteriorment a les institucions que responguen nítidament al projecte polític del BLOC i que formaran part del cos de l’acord electoral"
A més a més, tal i com s'assenyala al document aprovat pel partit "L’EN garantirà que, en els acords preelectorals que es formalitzen, el BLOC ocuparà el lloc que li correspon pel seu suport electoral a les darreres eleccions autonòmiques, quant a presència pública, imatge, protagonisme, llocs en les llistes –atenent els resultats en cada circumscripció– i altres àmbits."
Eixos són els criteris amb els que el BLOC negociarà amb EU i altres formacions polítiques la configuració d'una alternativa d'esquerres, ecologista i valencianista al degovern que patim en mans del PP.
És hora de diàleg, diàleg per a redreçar València, el país valencià, cap a una situació més justa, I la justícia comença amb un mateix.
Creuareem els dits i esperare que passe allò que siga més profitós per als valencians i les valencianes. I ara, de nou, prudència.
Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com