dissabte, 24 de març del 2007

Sóc valencià i veig la TV3


M'he criat al valencià barri de Russafa, de la valenciana ciutat de València, del modern i valencià País Valencià, antic regne de València, i sempre... València. Tot i això mai se m'ha caiugut el rovell d'un ou per vore la TV3. Des de ben nano i gràcies a Son Goku he conegut la riquesa d'una llengua rica i diversa per diverses televisions. Tv3 és i era "la seva" i al pati del col·legi hem assistit a debats sobre quin nom molava més si el dels Geni tortuga i Cormenut o els del Follet i el Corpetit i hem comparat els formats de l'Amor a primera vista, d'un i altre costat del riu del seny. Però siga com siga, molts valencians, per damunt d'ideologies l'hem fet una miqueta nostra veient a l'Arale, riguent amb el Toni Soler, obrint la paradeta del Filiprim amb Josep Maria Bach, veient els trucs del màgic Andreu o gaudint de les brometes del Sergi Mas i el Paco.



La imatge d'una una sala de Crisol plena de gom a gom per a dir-li agossarat a un Buenafuente que confirmava estar contentíssim amb la seua audiència valenciana ens confirma de quina manera tot i ser "seva" molts hem optat per compartir-la.






Ara el PP ens la lleva. No està disposat a arribar a cap acord per a un hipotètic i coherent intercanvi de senyals com el que reclama el BLOC. Ells no tindran Maniàtics ni S'estila i nosaltres ens quedem sense Polònia o La Nit al dia.




Al PP li molesta tot allò que no controla i a més a més veu una oportunitat de fer electoralisme cavernari en la seua trista deriva infinita cap a l'extrema dreta. Ja no n'hi ha prou amb fer interferència a la manera de Zaplana. Ara cal anar més enllà i tombar els repetidors que amb l'esforç de tanta gent, valenciana (ben valenciana!) s'havien insta·lat al nostre país fa 24 anys.






Sóc valencià, és el que sóc i el que em sent i veig la TV3 per que parla en la meua llengua i oferix un producte televisiu que el PP no desitja, suporta ni tolera per a un Canal 9 que recordem-ho, ens mereixem ben nostre i de qualitat. Dimarts, quan torne de Brussel·les que és cap a on marxe en unes horetes, el PP molt probablement s'haurà eixit amb la seua i li direm adéu a la TV3. 2 mesos després, el 27 de maig tindrem un motiu més (i ja en van uns quants) per a que nosaltres diguem Adéu PP. Els de la meua generació haurem de fer-ho tot i que només fora per Son Gokuh.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Això és una vergonya,espero que al final no passi res de tot això,i si arriba a passar que el PP perdi la Generalitat i en pocs dies es puguin tornar a veure els canals de la CCRTV,aquí a Catalunya estem molt desencisats amb el PSC,de tot això en té la culpa el Montilla i en Clos i fins ara no han dit res de res.Vergonyós,encara no em puc creure que després de 21 anys de TV3 al sud,ara de cop i volta no es pugui veure més,això no pot quedar així!

Anònim ha dit...

Hola,
sóc una noia que navegant per internet ha anat a parar aquí....

això és indignant, vergonyós, em sento plena d'impotència i no sé què puc fer. Què puc (podem)fer?

una abraçada des del Maresme

Anònim ha dit...

Opino el mateix que els 2 anterios missatges,això de TV3 al País Valencià és fortíssim,i més després de tants anys que feia que es veia,espero que no duri gaire i que l'Eliseu i la gent d'Acció Cultural i els partits que defenseu TV3 a València seguiu lluitant,una cosa està clara;més tard o més d'hora això s'ha de soluconar,no podem estar sempre així.
Aquí com ja t'han dit estem molt desencisats amb el PSC,tenim un president que no sap ni parlar,sense carisma,sense ambició nacional,de moment de tot això de TV3 ni en Clos ni en Montilla han dit res!!!!Quina vergonya.

Anònim ha dit...

CONCENTRACIÓ DISSABTE 31 a les 19 h. front a la delegació de la Generalitat - Casa dels Caragols (c/ Major, 78) de Castelló

L’ intent del govern del PP per censurar la TV3 a terres valencianes suposa una brutal agressió a la llibertat d’expressió i al dret dels ciutadans valencians a la lliure informació. Però també un atac a la nostra llengua i cultura, que pretén eliminar un dels escassos mitjans que emeten en la nostra llengua.

DIGUEM NO A L'AUTORITARISME I LA CENSURA!

Exigim als governs espanyol i valencià que aturen les agressions a TV3 i als mitjans de comunicació en català. Mobilitzem-nos per la llibertat d'expressió.

Difón aquesta convocatòria! passa-ho!

Anònim ha dit...

Hola Xe Fu7.
N'he llegit el teu article.
Porto una bona estona mirant web's amb informació d'això que ens està passant a tv3. Ara havia trobat el teu link a google. Volia coneixer mes de com estaveu els valencians amb tot l'afer d'en Camps amb el seu atac cap a la nostra llengua.

Soc de Barcelona, estic bastant amoïnat per això que està succeint. Jo també he estat mil hores fent de Son Goku al pati de l'escola. Entenc perfectament el teu sentiment quan perds un referent d'èpoques anteriors... i tant maques. L'Àrale es un dels millors records que tenim de la infància i tot alló que es Tv3 em recorde aquells dies.

En aquest moment sembla que les dues generalitats podrien arribar a un acord. Espere que això movilitzi la gent al país valencià, en aquestes properes eleccions municipals i a la vostra Generalitat. L'atac ferotge d'aquest PP es anar un esglaó mes a la irracionalitat, es riuen dels seus ciutadans. Es massa fort per quedar-se a casa.
Des de el principat, teniu tot el meu recolçament moral, les meves paraules i la meva presencia en aquelles movilitzacions que es poguin convocar.
Que tot això ens faci tenir aquella complicitat i bones relacions.... hem de fer moltes coses junts, per això ens hem d'enriquir tots i cuidar la nostra cultura, historia i llengua comuna. Garantim el nostre futur en aquests aspectes.
Anims, abraçades de solidaritat i recolçament des de Barcelona.

Atentament.
toni.

Unknown ha dit...

Hola Pere. Només volia dir-te que m'ha encantat el teu escrit. Està molt bé, de veritat. Jo sóc de Sabadell (Barcelona) i enguany he estat diverses vegades a Castelló per motius laborals. Després d'aquestes visites he arribat a la conclusió que tots hem de saber el que som. M'és exactament igual si a la meva llengua li diuen llengua catalana o llengua valenciana. M'és exactament igual si algú em diu que quelcom "no li surt" o "no li ix". M'és exactement igual que alguns cavernaris ignorants vulguin separar-nos tot dient que parlem llengües diferents. És que pot ser no he entès el teu escrit? És que pot ser tu no entens aquestes lletres? L'únic que et puc dir és que quan he estat a València m'he sentit com a casa. Només puc dir-te que Catalans i Valencians som molt més pareguts del que m'hagués imaginat. Tant de bo ens deixessin gaudir més d'aquesta riquesa germanor...

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com