dimecres, 28 de novembre del 2007

Debats estratègics i electorals

Als partits polítics democràtics tenim per costum tindre debats interns. Debats sobre estratègia política i electoral, ideològia o programa i també debats sobre càrrecs i models organitzatius.

Durant els darrers dos anys al BLOC hem tingut molts debats intensos, alguns d'ells relacionats amb la formació de la coalició electoral Compromís pel País Valencià. En ells he tractat de mantindre una actitud prudent, més per la responsabilitat que per a mi comporta haver estat Portaveu Nacional- ara Secretari General- del BLOC JOVE que per un suposat intent, innocent o calculat, de surar per damunt del bé i del mal. La realitat però, em fa pensar que potser l'esforç de no participar explícitament d'este típus de debats per a no crear confusionisme entre opinions personals i col·lectives, ha pogut estar interpretat per algunes persones com a símptoma de submissió o, si més no, de certa manca de criteri personal.
No tinc cap intenció de fer massa canvis al respecte. Forma part de la meua manera d'entendre la responsabilitat d'assumir les funcions d'un Secretari General d'una organització juvenil plural, amb matissos i vinculada a un partit polític, amb democràcia interna, del qual, la majoria dels meus companys i companyes també són membres. No sóc portaveu de cap corrent d'opinió, i no tinc intenció de ser-ho i per tant entenc que és imprescindible que, amb el propòsit d'esdevindre-ho del conjunt de la militància jove, em correspon sacrificar parcialment l'àmbit de les opinions estrictament personals.
Així i tot és evident que el debat precongressual i congressual del BLOC JOVE s'ha vist d'alguna manera afectat per l'imminent debat estratègic que haurà d'abordar el BLOC de cara a les generals, i més concretament, amb el possible acord amb Iniciativa del Poble Valencià, encara formalment vinculat al sector crític d'EUPV . És també des d'este prisma on crec que s'han d'entendre alguns posicionaments "a la defensiva", estirant de l' extrem d'una corda que en la meua opinió, al BLOC JOVE, ningú no ha volgut tensar, i molt menys mitjançant les ponències estratègiques. Vaja, com si l'amenaça al nostre territori i el risc del canvi climàtic fora poc menys que una dèria dels ecosocialistes de Mónica Oltra... Així doncs és poc convenient callar i atorgar una pretesa validesa a certs comentaris que m'he trobat per la blogosfera valencianista.
Parle de comentaris que apunten a un suposat full de ruta de la direcció del BLOC per a refundar el partit nacionalista en una organització "a-l'-esquerra-del-PSOE" que esdevinga el banc de proves permanent de Llamazares i on el nacionalisme valencià quede desdibuixat. Un full de ruta que dubte molt que es contemple per part del BLOC i que en el hipotètic cas de plantejar-se combatré energicament amb càrrec o sense ell.
Per contra com a militant sempre defensaré allò que em va portar a participar-hi com és l'esperit fundacional del BLOC: l'aposta per bastir el pal de paller del valencianisme des d'una óptica nítidament progressista, democràtica i ecologista. Un esperit segons el qual des del BLOC hem de treballar per ampliar més encara la nostra base social convidant a sumar-se a tot allò sumable en benefici de la construcció nacional del País Valencià. Crec per tant que és un esperit que ens ha de portar indefugiblement a parlar amb la gent d'Iniciativa, com també amb la d'altres partits que es declaren valencianistes i que com a tals actuen. (Poseu ací cadascú les sigles que preferiu...). Un procés que s'ha d'abordar responsablement i amb un sentit tant "patriòticament cívic" com siga possible.
Així doncs és precís no confondre els tèrmens per a que existisca una corresponència entre preguntes i respostes i no còrrer així el risc de dir que les vaques beuen llet... quan la resposta correcta és aigua.
Allò que a nivell estratègic hem aprovat al BLOC JOVE el passat cap de setmana és consolidar-nos com l'organització juvenil referent del valencianisme apostant per reivindicar el dret a exercir la nostra sobirania nacional . També reafermar el nostre compromís amb la regeneració democràtica i l'actuació des d' una esquerra verda i compromesa amb el benestar i les llibertats dels valencians i les valencianes.
Allò que debatrem properament al BLOC, serà l'estratègia electoral de cara a les generals i les possibles aliances amb altres forces polítiques. Atenent a l'acord consensuat de l'Executiva Nacional trobe que serà un debat més relacionat amb el format i les condicions que amb l'esperit. Confie que les condicions per a l'acord, en cas de produir-se siguen millors que les que des d'EUPV ens imposaren a la constitució del Compromís. Confie també que el fruit d'este possible acord contribuisca a visualitzar una veu valencianista, d'esquerres i ecologista a Madrid i no a apuntalar una força estatal per simpàtica i moderna que esta siga.
Confie també que tothom sabrà llegir estes ratlles sense estar temptat de fer lectures instrumentals al seu benefici.

10 comentaris:

Òscar ha dit...

Molt d'acord amb el teu anàlisis Pere.Pense sense ficar-m'hi gaire que El BLOC i el BLOC JOVE ha de marcar perfil propi i ser com tu dius, pal de paller del nacionalisme valencià. Si heu de fer un pacte amb Iniciativa del Poble Valencià perfecte, però eviteu que aquesta força us engolleixi i acabeu sent la ICV valenciana. Un partit divertits, de coloraines, progre i guay però que és estatal i a on tot allò nacionalista és vist com a anecdòtic i folclòric.

Una abraçada!

Nomdedéu ha dit...

Si m'és permés (per part teua se que si, però no se si molestarà a algun anònim que opine a la meua edat) diré que trobe molt raonable el que dius. Però, quan dius : " Un procés que s'ha d'abordar responsablement i amb un sentit tant "patriòticament cívic" com siga possible. ", discurs que comparteix amb no pocs militants del BLOC, m'agradaria que de tant en tant algú es plantejarà ser igual d'exigent amb IPV. Cosa, que francament no veig. El BLOC ha de ser generós, sempàtic, tindre conèixement, etc. IPV, mentre, pot intentar creixer, intentar consolidar-se, disputar-nos una part de l'espai electoral...
El BLOC amb 300 regidors i regidores i 2500 afiliats, oferirà el lloc més lluidor a una formació amb 5 setmanes d'història, que sempre ha dit que preten ser la marca valenciana de Llamazares, que no té ni 200 militants (sembla ser) i dubte que arribe a la vintena de regidors.
Bé, quan els hi toca als altres ser generosos amb el País?
Vam donar suport a Los Verdes, i van pegar a fugir, vam convertir en lider al transfuga Peris i ara ens insulta, hem "reinventat" EVA (els verds d'Arnal) que ens han aportat...l'exigencia d'alliberar la seua gent. Ara IPV.
Que el BLOC siga generós és fantàstic. Però idiota és necessàri?

Anònim ha dit...

Hi ha moltes visions diferents al BLOC. Però no per això trencarem palletes. El BLOC és la nostra opció, l'opció de tots.
Un exemple. Hi ha un nou blog:
http://www.perifrastic.blogspot.com/
Millor junts que enfrontats, no?

Anònim ha dit...

El que és lcar és que IdPV se'ns menjarà i el BLOC acabarà sent una filial d'EU al País Valencià. Com diu Nomdedéu "es hora de que els demés siguen generosos amb el País Valencià". Nosaltres ja em segut generosos i tenim dret a rebre.
Però el que hi es clar es que hi ha gent que apunta més a l'ecosocialisme que al nacionalisme i es que ser nacionalista i d'esquerres no és incompatible amb ser ecologista.
Per cert Pere, enhorabona per la teva reelecció com a Secretari General del BLOC JOVE. Però no hagueres segut tu el que haguera elegit com a Secretari General. Ja que al meu pareixer hi ha una dona que representaria molt bé el sentir de la militància del BLOC JOVE.

Anònim ha dit...

És al menys graciós que t’excuses del que és obi. Tenint amb conte que les ponències a debat han sigut redactades per tu, no entenc que ara digues que no volies alinear-te amb IPV quan parlaves del pilar verd com a objectiu a perseguir i quan el color del congres ja era verd abans d’aprovar les ponències. “Que se te ve el plumero” !

Anònim ha dit...

Per què no eixiu de l'anonimat? Em fa la impressió de que sou gent de fora que vol fer mal a l'organització.
La Ponència estava signada per quatre persones... i altra cosa: EL BLOC JOVE NO ES REDUEIX A PERE FUSET!
Hi ha molta gent de les comarques de nord a sud que va votar a favor d'eixa ponència. Respecteu les decisions democràtiques!

Anònim ha dit...

Sóc Àlex Crespo ("jubilat" del BJ i en temps lliure participant en conclaves)

Primer de tot, coincidisc plenament amb el que ha escrit Enric Nomdedéu. Ja està bé de ser generosos amb la sèrie de partidets, grupuscles, colles lúdico-festives i demés folcklore polític valencià. Encara recorde quan en un sopar de treball de València ciutat s'arribà a dir que igual convenia pactar en les municipals amb el PCPE. Mare de Déu, ¿s'hagueren fet després unes ponències del BJ on s'establiria que el marxisme-leninisme és el prisma des del qual veiem el nostre nacionalisme? Què torne Pepe Stalin ja!

Segona cosa, Pere: Ja ho deia el dictador d'El Ferrol, "preferisc ser amo dels meus silencis que esclau de les meues paraules..." i el tio "mamó" es morí al llit.

Tercer: pel que m'ha contat alguna gent (de l'estirp de Cain a ulls d'altres) que va estar present tot el congrés, crec que la ponència no ha establert que el BJ siga l'esquerra verda. Però vaja, igual estic equivocat. Com a mínim, seria l'esquerra mandarina, ja m'entens...

Finalment, m'alegra que per una volta et mulles. Entre altres coses, perquè la resta ja t'hem arruixat. Coincidisc en algunes coses amb tu i en altres, com bé saps, no. Sinó hi ha una fulla de ruta, doncs que ens pille Déu confessats, perquè no hi ha xofer i l'autobús no té rumb! Quin mal hi ha en dir el que som des del 2000, el pal de paller del valencianisme progressista del País Valencià? No ho entenc.

P.D.: caldrà advertir l'ONU que les solucions al canvi climàtic i, en general, a la degradació del medi ambient, estan recollides en el projecte de ponències del BJ signades pels ponents, però redactades per..., Gaia?

Anònim ha dit...

espere que opinar i dir el que es pensa no siga interpretat com "fer lectures instrumentals al benefici d'algú", perq el q ara faré és donar la meua opinió amb l'única intenció dq qui isca beneficiat siga el BLOC i el BLOC JOVE.

Primer q res dir q ser generosos està molt bé, voler sumar allò sumable esta molt bé. Però ara dic jo, en política 1+1 sempre fan 2? com podem sumar BLOC+IPV i q veritablement siga una suma, si lo q esta fent el BLOC és mimetitzar-se amb IPV? Vull dir q el BLOC ara mateix no té un discurs propi, (on està?) i q sembla q només aspira a "copiar" el discurs d'IPV, però si se copia un discurs i tots dos partits tenen el mateix discurs, on està la suma? no sé sumen programes, ni propostes ni visions, perq ambdues són, en realitat idèntiques. Este era el rerefons del Congrés del Bloc Jove, una ponència estratègica, una imatge, que feia entendre a tot aquell q tinguera ulls i un poc d'idea política, q el Bloc Jove, era ara algo més paregut a IPV i menys paregut al BLOC (o lo q alguna volta va ser el BLOC), una imatge de l'organització VERDA, una ponència estratègica ECO-SOCIALISTA al més pur estil ICV (de la q he arribat a sentir vergonya de ser ponent)q a més a més incloia una primera part ideològica on literalment es canviava la ideologia del Bloc Jove posant l'ecologisme com a "prisma a través del qual entenem les polítiques d'esquerra i valencianistes" i moltes altres coses... Per sort per a tots (i ho dic sincerament) la ponència va ser esmenada, la militància parlà i va dir q no volia un Bloc Jove que puguera semblar a primera vista les joventuts d'IPV, que no volia un Bloc Jove verd, sinó un Bloc Jove taronja, amb iniciativa però no IPV sinó iniciativa propia.
I al cap i ala fi això és el q molts volem que se trasllade al BLOC, que se tinga un discrus clar e independent, q s'aspire a ser el referent d'un tercer espai progressista, q no se copien discursos ni s'actue com un partidet de segona B esperant a q EUPV se trenque o se rejunte per a després posar de cap de llista a les generals a una persona q si ix, acabarà en el grup parlamentari IU-ICV, no és això el q volem. Si el BLOC veu adient pactar, fer coalicions, q ho faça, però q ho faça des de la seua condició de partit principal, que el BLOC siga alhora la primera veu i el director d'eixa orquestra de la qsempre parla Morera. Però tal volta, sense discurs i amb vocació de marginalitat, siga un poc difícil...

Anònim ha dit...

hola pere,és molt assenyat el que dius...
per cert, si vols afegir-me a la blogosfera del bloc, ja en tinc un propi, et deixe l'adreça:
www.rosellaipunt.blogspot.com

una abraçada

Anònim ha dit...

Fuset, igual deuries llegir el que pensa part de la teu gent, potser així sigues capaç de vore el que passa al voltant del BLOC JOVE i que al menys dona la sensació que no ho veus o no vols voreu, no son paraules meues, son de Joana

http://joanetap.spaces.live.com/Blog/cns!27A3804A4E6191AD!398.entry

Saluts Company

PD; Enhorabona ja ets Secretari General

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com