dilluns, 21 de gener del 2008

El BLOC i els altres davant el Tercer Espai valencià

Dissabte un intens Consell Nacional va aprovar obrir les portes a una eventual acord amb EUPV/IU que finalment no es produirà. Com sabeu l'acord depenia de l'èxit de l'estratègia de Llamazares a IU que ha estat derrotada pels sectors més pròxims al PCE. L'estratègia de Llamazares i d'alguns sectors del seu partit passava per cercar l'aliança amb els nacionalismes d'esquerres i l'ecologisme per tal de bastir una suma que tot respectant la personalitat i la diversitat de les peces fora capaç de plantar cara al bipartidisme que assola l'estat i molt especialment el nostre país. El BLOC va valorar l'oportunitat i assumí els riscos forçat pel calendari i conscient que tot no estava en les seues mans. M'estalviaré ara i ací les consideracions internes al respecte per això mateix puix personalment considere que la gent amb responsabilitats orgàniques les hem de plantejar a un altre lloc que no a un blog d'estes característiques. (I no és una insinuació covard per que gent que si que en fà, ja coneix de primera mà este posicionament. ;) )
Tal i com relaten alguns mitjans virtuals propers al PCE, per sort o per desgràcia, allò que s'ha imposat a IU és "la recuperación del discurso de izquierdas, republicano y anticapitalista". Queda confirmada d'esta manera que efectivament l'aposta de dissabte del Consell Nacional no estava exempta de riscos però sobretot, el que és més important, queda clarificat que el projecte futur d'IU no passa per unes renovades coordenades d'esquerra moderna, no dogmàtica, verda i sensible a les qüestions nacionals amb la qual el valencianisme progressista puga establir mecanismes de col·laboració per fer front al centralisme i bipartidisme del PPSOE.

Sóc sensible al fort colp que han rebut les pretensions d'alguna gent, membres d'EU i amb un projecte ben diferent al del PCE. Deu ser molt dur comprovar com la darrera de les il·lusions al sí del que fins ara ha estat el teu partit s'esfuma definitívament. Espere i desitge que troben la valentía suficient per a seguir treballant en eixa projecte polític ara ja , fora d'un projecte liquidat i condemnat, o almenys així ho veig jo, a la caspa i a la marginalitat. Parlant més clar, confie que l'esquerra valencianista, i ecologista que alguns sectors d'EUPV han defensat, sense massa èxit al seu sí, tinga un millor desenvolupament des d'un projecte nou, autònom, i en clau valenciana com ens han venut Iniciativa. El poc que he pogut parlar hui amb alguna gent em fa ser definitívament optimista al respecte d'esta possibilitat.

Per que com fa alguns mesos ja vaig dir per ací, trobe que en este projecte el valencianisme progressista pot tindre un bon aliat a l'hora de construir eixe referent electoral per a eixe emergent Tercer Espai que no troba en les opcions tradicionals, centralistes i submisses les seues respostes a les seus inquietuds polítiques. Un espai fonamentalment jove que atorga al BLOC JOVE un protagonisme destacat en la faena de construir el seu referent polític. Un espai per al qual el valencianisme, tot siga dit, tampoc pot estalviar-se certa renovació d'idees i plantejaments. Adéu ortodoxia, benvinguda heterodoxia.

Els acords, recordem-ho, s'adopten entre diferents. El diàleg, la negociació i el pacte no són necessaris entre els qui pensen igual. Així doncs, tot i ser evidents les diferencies ideològiques entre el BLOC i la gent d'Iniciativa, el tempus polític imposa la necessitat d'establir complicitats amb aquells agents amb els quals hi ha notables coincidències. Amb ells i elles existeixen unes oportunitats que difícilment podem trobar en la resta del palmito polític valencià. Així doncs el BLOC , el valencianisme polític, deu liderar la construcció política d'este espai engrescant a tots aquells projectes que es menegen en unes coordenades similars a les nostres.

Parle d'Inicitiva, parle de Verds, però també d'altres opcions que a dia de hui s'han quedat al marge. M'estic referint potser a ONV, ENV, Estat Valencià, RV i fins i tot a alguns sectors d'Esquerra. Parle com a valencianista i no com a militant d'una opció política quan dic que considere que des d'estos projectes s'hauria de fer també un major esforç per a valorar la necessitat de fer convergir, si més no electoralment, els nostres projectes. I m'atrevisc, encara més, tot i amb risc de ficar-me on no em criden, a valorar com a necessària la revisió d'alguns dels seus postulats i actituds per a fer viable esta construcció col·lectiva. Considere així doncs, que les opcions per a la construcció nacional valenciana des de l'esfera política passen més per la defensa dels plantejaments cívics de la ciutadania valenciana -l'autèntica nació valenciana,- que no per discursos emintement identitaris condemnats a l'autoconsum en una societat no massa procliu a determinades coses.
L'atomització del valencianisme no és seriosa ni útil i en eixe sentit no crec que se li puga demanar el mateix grau de responsabilitats a determinats agents que als qui des de fa un grapat d'anys fan esforços -i el darrer Consell Nacional és bona prova d'això mateix- per bastir un referent polític unitari per al nacionalisme valencià com esdevé un BLOC que va nàixer com a suma i que amb els anys ha acabat multiplicant. Que qualsevol opció per minoritaria que siga és legítima és cert, però que la defensa dels interessos més particulars obstaculitza la marxa col·lectiva del nacionalisme al País Valencià és també evident. I recordem-ho que l'autèntica convergència pendent és la del valencianisme amb la societat valenciana. La resta... treballs previs.
Al remat, el que ha passat amb EUPV i els seus crítics pot clarificar més el futur del valencianisme polític i del tercer espai. No sé si és fruit d'una encertada estratègia, d'una carambola o malgrat una concatenació d'imprudències, personalment això sí considere que el marge era ben limitat doncs no totes les pilotes estaven sobre la nostra teulada. Siga com siga hem mogut fitxa i les fitxes que altres menegen esta setmana seran clau per al futur del valencianisme.
La situació, descavalcada Iniciativa del seu darrer intent per arreglar la vella casa, retorna la vigència a un acord pràcticament unànim del Consell Nacional del BLOC que va generar també unes nítides il·lusions en el futur polític que poques vegades he percebut en este partit. L'aposta pel Tercer Espai, malgrat els matissos, és l'aposta de l'Executiva, del BLOC JOVE, del BES, del Bloc de Progrés Valencianista, de la militància independent i del , en ocasions vehement i autoproclamat dissident, Enric Nomdédeu. És l'aposta del conjunt del BLOC, l'aposta del valencianisme polític. I quan tots i totes anem a una veu demostrem ser una màquina imparable.
I com que els tòpics acostumen a tindre la seua utilitat, tots i totes tenim clar que la campanya per a les eleccions del 2011 ja ha començat i el 9-M és una primera estació. Si els amics i amigues d'Iniciativa anaven amb intencions sinceres per ajudar a bastir eixe projecte ho comprovarem en breu. Si no, també.
Ara és moment de posar les primeres pedres, i tant de bo, una veu valencianista al Congrés dels Diputats.

12 comentaris:

Nomdedéu ha dit...

T'agraisc la singularitzadora referència. Em poses quasi a nivell d'un corrent. En realitat, jo forme part indissociable d'allò que anomenes la "militància independent".
Jo sóc del BLOC, d'Amnistia Internacional i de la Creu Roja. No milite enlloc més. Malgrat el que es diu i s'insinua de mi. L'altre dia li ho havia d'explicar al company Hervas, que mal informat ho posava en dubte. Vaig votar en contra de la creació del BES, en contra de l'entrada (amb condicions de sobrerrepresentació) d'EV, i en contra de la cració del BPV. No crec en els corrents. Sóc tan vehement com coherent.

El ha dit...

Molt encertat! FALTA UNITAT i el Bloc ha fet un gran esforç per l'unitat que traurà bons fruits. Es hora de que els altres partits valencianistes facen també una clara aposta per l'unitat del valencianisme perquè de l'altra manera estàrem fent un favor al centralisme PP i PSOE.

Alumne cabanyaler del CEFIRE ha dit...

Hola Pere!

Hui se t'han soltat els dits!

Coincidisc bàsicament amb tu. Pense que els altres valencianismes deurien deixar de mirar-se el melic i fer pasos cap al Bloc. No debades, Enric Morera a deixat clar vàries vegades en públic, i en privat ho diu a qui vol oïrlo, que les portes del Bloc estan obertes a tots ells (als fills pròdigs també?). Potser a arribat l'hora de que tothom sigam generossos i deixem els apriorismes ideològics en la tintoreria (del Baix Camp o d'on siga!). Ara, també et dic que des del Bloc es deu encetar, sinó ara després del 9 de març, una política SERIOSA en eixe sentit. De no fer-se, les paraules de Morera quedaran en això, en paraules.

D'altra banda, i en relació amb això. Et faig partícep d'una preocupació que tinc: fins quin punt estem preparats per liderar eixe Tercer Espai? I no sols ho dic des del punt de vista orgànic. Ja em coneixes: la gent d'ordre tenim la punyetera mania de parlar de cada cosa on toca. Temps tindrem per analitzar tranquilament la gestió que s'ha fet del partit darrerament. No. El meu dubte va pel costat que veig el Partit molt aturat des del punt de vista del seu pensament polític. Parlem molt de cadiretes, de maletins (abans del maig de 2007 de secretaries autonòmiques...)però de tàctica, d'estratègia i d'ideologia poc, molt poc. Alguns, el BdC, ens deixem l'ànima en propossar idees, plantejaments, suggerències, i tenim el silenci per contestació... Vaja, que fisn quin pun marcarà el Bloc l'agenda del tercer espai?

Per cert, Pere. Tu ja ens coneixes. I és curiós que tu, que saps qui som, el que som, i el que fem, tan en la vida diària de l'organització com als congressos, m'estranya que a voltes t'oblides de nosaltres. Hi ha gent en l'organització que, segurament per la inèrcia del passat, té la santa costum de fer allò que inventaren els romans i que tan aficionat era Stalin a fer: qui es meneja no ix a la foto!

Home, no és de rebut que comentes el passat Consell Nacional i no ens anomenes. Més quan Carles López, en nom del BLOC de CONVERGÈNCIA VALENCIANISTA, fou l'únic en defensar l'abstenció des de la tribuna. I 10 consellers nacionals van tindre a bé fer seua la nostra suggerència. Per cert, la més raonable després del que ha passat. Si el Bloc queda reduït a la gent "oficialista" (BES, EN i..., dones en Bloc?) i a la oposició (BPV,...i l'ens Enric Nomdedéu? -qui està arribant a quotes de genialitat al seu blog. Altra qüestió és si és políticament correcte fer-ho en un blog-), malament. Afortunadament, al Bloc hi ha més vida, intel.ligent, estúpida, infantil, adulta, valenta o covard. Però més vida en definitiva. I, a més, organitzada, com bé saps tu.

Ara, com bé dius, a treballar. Què la cosa està agra. Com a mínim, ja ens hem llevat de damunt els comunistes.

Una abraçada,

Àlex Crespo.
Bloc de Convergència.
Bloc-Marítim, VLC.

Pere Fuset ha dit...

Nomdédeu és qu tu ho eres de singular! I efectoivament de coherent, trobe que ningú no t'ho pot negar i és quelcom que tothom et valora Ara bé, jo ja saps que discrepe sobre els pronunciaments públics d'algunes qüestions, i no parle dels estratègics.

Àlex. El que major factura ens passa als partits polítics són els episodis de divisió interna. I hem de ser molt prudents en les nostres valoracions. Crec que és compatible amb el dret a dissentir. M'has de disculpar la manca de referència a l'aspirant a corrent BDC. En realitat ha estta motivada per desconèixer si compartieu col·lectivament l'estratègia amb IDPV.

Llaurador, gràcies!

Nomdedéu ha dit...

Saps que passa Pere? que jo crec que es sobrevaloren algunes coses. Per exemple, les que escric al meu bloc. Per a no iniciats, cal saber que les entrades, porten la data i el mitjà on es publiquen. Aquells que no porten mitjà, ixen només al bloc. Un trist bloc. És cert que tinc prous visites, cosa que agraisc. El mantinc viu i conteste, supose que això ajuda. Però només és un bloc d'un internauta. No faig declaracions a les radios ni als diaris, i mira que me'n demanen. Als mitjans els interessa l'embolic, a mi el meu país i el meu partit.
Eixa crítica (amable) que em fas (i altra gent), cuiosament no la sento quan es filtren noticies a les agencies de premsa. Noticies absolutament pernicioses per al partit. Però bé. Tot tornarà al seu lloc.

Alumne cabanyaler del CEFIRE ha dit...

Pere, no sé a que et refereixes amb IDPV. Si vols dir UDPV, doncs, home, tenim coincidències ideològiques i afinitats personals. Però res més. El BdC segueix els seus propis criteris en la seua actuació interna al BLOC.

Vos deixe el següent enllaç. Ací teniu millor exzplicat la nostra actuació al passat Consell Nacional.

www.espaitaronja.org

Àlex Crespo.
BdC.
BLOC-Marítim, VLC.

Pere Fuset ha dit...

Enric, ho entenc i sóc un apassionat lector del teu blog. Tot i que en ocasions discrepe del que dius m'encanta el teu estil... potser per la senzilla raó que és políticament incorrecte. I això en la meua opinió et convertix en un referent per als crítics. Potser no és el que desitges però a banda de coherent, i en ocasions vehement, has de ser conscient d'això. Com diu Àlex sovint arribes a la genialitat, però de vegades esta passa per traure el geni. ;) Jo també trobe de molt mal gust filtrar algunes qüestions a la premsa però en fi, d'això parlarem quan toque.

Àlex, em referia a IdPV. No se si ara fas ironia tu. M'agradaria que ens explicares el vostre posicionament al respecte. Jo com veus m'he mullat. Alguna gent, fins i tot, pel que s'ha vist al darrer congrés jove, pensaria que m'he ofegat en la qüestió. I pel que comentaves abans jo també pense que hauriem de fer un major esforç per tractar eixes qüestions. Darrerament estem dedicant massa esforços a parlar de amb qui ens aliem i amb qui ens barallem sense prestar major atenció a l'estratègia en la qual s'haurien d'encaixar estes aliances i trifulques. El període que s'inicia després deñ 10 de març serà, trobe, una bona oportunitat per a fer, com vaig dir en l'executiva, una parada tècnica per a pensar bé el futur. I efectivament crec que el lideratge més important del que hem de tractar és del col·lectiu que ha d'exercir el BLOC, sobre el tercer espai.

Anònim ha dit...

Bla, bla, bla... Per a formar aquest tercer espai, cal un partit que el cohesione i l'impulse. Evidentment que, només el BLOC, l'únic partit d'estricta obediència nacional i amb una implantació regular podria fer aquesta tasca.
I com està el BLOC. Sota mínims, per no ser excessivament crític. Falta, sobretot, un líder amb carisma, que s'arregusse les mànegues, que es deixe la vida en l'intent, que recórrega el país de dalt a baix, que busque la compliucitat de part (per mínima que siga) de la burgesia valenciana i dels sectors productius, i que tinga un parell de collons per entrevistar-se amb tots i cada un dels directors dels mitjans de comunicació valencians i els exigisca l'espai comunicatiu absolutament necessari per a existir i traspassar les portes de les cases. Ni que siga a canvi de futures prevendes. No ens les donem de demòcrates? Doncs juguem d'una vegada a aquest joc que s'anomena democràcia amb tots els ets i els uts.
No veig per enlloc però, ni el líder, ni el grup humà que l'ajude a fer la faena bruta, ni l'empenta i el coratge necessaris.
No ens enganyem, la coalició Bloc-IdPV-Verds, no deixarà de ser una de tantes més, que passat el 9 de març s'esfumarà.
Només calen collons. I un líder. Si no el tenim, per què no el fabriquem?

XorX ha dit...

Vaig estar d'acord amb el Compromís, però se l'han carregat els comunistes (i no l'han rematat perquè no han pogut).

Estaré d'acord amb unir forces amb tots aquells que treballem en una direcció semblant, però només aquells que ho creguen de veritat. Parlem. Imposicions fora.

Respectem les opinions dels altres. Hi ha qui no volia el Compromís. Ara estaríem tots fora. Tan mal ha resultat al final?

El senyor Nomdedéu està fent molt per Castelló, tot i que preferia un BLOC extraparlamentari. També serà millor quedar-nos tots fora del Congrés?

Qui sap. Jo, simplement, no pense igual :) Tinc confiança en que el BLOC sabrà valorar el seu pes polític.

Per cert, coincidisc en que el BLOC no té líders forts, amb carisma, que caiguen bé. Una llàstima, però tot arribarà. De moment el BLOC posa la política per davant dels partits, ja podríen molts deixar de mirar-se a eixe espill que els diu constantment lo bonics i bons que són, i no mire a ningú.

Salut.

Nomdedéu ha dit...

no xorx, jo no he dit mai que vulga un partit extraparlamentari. Mai. Jo vull diputats i diputades i sempre he defensat una línia de treball concreta, que tinc el convenciment, dona resultats.
No és just que digues el contrari, perquè no és cert.
I estic prou cansat del debat i vull estar tranquilet, però tindre diputats vol dir "tindre" diputats.
Les declaracions de hui mateix de la nostra candidata per València d'intentar integrar-se en el grup d'IU, les considere una error de dimensions cosmiques. Previsible, però, a la vista de com han anat les coses.

Anònim ha dit...

Hola de nou.

Pere, tens raó. Després del 10 de març caldrà fer una aturada tècnica i replantejar-nos tots/es plegats i plegades on volem anar (vull pensar que les declaracions d'Isaura són fruit de l'atmosfera electoral. Tindrem temps per parlar de tot això).

Pel que deies tu adés, nosaltres vam donar llibertat de vot als nostres consellers nacionals respecte el Compromís perquè no ho teniem gens clar. El que sí tenim clar és que l'estratègia de l'EN des d'aleshores ençà havia de desembocar en la present coalició electoral. Per això ens vam abstindre al passat Consell Nacional de gener de 2008: no estem d'acord amb esta coalició des del punt de vista ideològic (no cal que et recorde les raons), però considerem que cal arribar fins al final, fins les eleccions, per veure si l'estratègia continuada a partir de maig de 2007, però encetada molt, molt abans, té èxit. Serà a partir del dia 10 quan es podran jutjar els seus resultats. I l'actitud de tota la militància.

Finalment, voldria deixar clara una cosa: la opinió oficial i única del BLOC DE CONVERGÈNCIA VALENCIANISTA és aquella que hom pot trobar al seu web: www.blocdeconvergencia.org
Pel que fa a les opinions d'altres llocs d'internet, podem estar molt, poc o res d'acord, però, en cap cas, són responsabilitat del BdC ni expressen les seues opinions oficials.

Àlex Crespo
CdG del BdC
BLOC-Marítim.

Pere Fuset ha dit...

Xorx, no crec que Nomdedéu vulga que siguem extraparlamentaris. Trobe que senzillament preferiria una altra estratègia per assolir la representació. La respecte profundament i trobe que és si més no tan legítima com la de cercar complicitats amb altres opcions polítiques diferenciades.

Àlex, jo crec que els declaracions d'Isaura són fruit efectivament de l'atmosfera .. i de l'estratègia d'IdPV. Veig el vostre comportament lleial i coherent. Efectivament una bandada no haguera servit de molt. Per això, ara i ací, a l'executiva i on calga, defense una vegada més que després del 10-M cal una parada tècnica per analitzar el camí dels propers 3 anys.

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com