diumenge, 3 de febrer del 2008

Jaume I: 800 anys després.


Si Jaume I haguera estat viu ahir haguera complit 800 anys. Per sort per a al sistema públic de pensions el monarca ens va deixar fa un grapat d'anys, aixó sí, amb un Regne allargassat conquerit i fundat amb l'entrada a València del 1238 com a principal fita. La llengua, el substrat dels anteriors pobles instal·lats i tot allò que comporta tindre un Regne propi acabaren per configurar allò que coneguem com a poble valencià. I el que queda d'ell, a instàncies dels seus màxims representants, celebrava ahir l'efemèride pels carrers de diverses localitats.



Els actes de la Generalitat s'han concentrat a la Ciutat de València, cap-i-casal d'aquell regne que fou i país que serà... si ens deixen. I s'han desenvolupat de manera festiva, amb música, campanes i trons. Una celebració molt a la valenciana vaja, potser també pel que fa a la improvisació.


Potser li ha pillat per sorpresa a Camps? No sé vosaltres però jo m'esperava més. Pensava que l'ocasió recuperaria mínimament a aquell Camps que jurava Furs i signava declaracions a Ares del Mestre tot i que després, uns i altres documents esdevingueren lletra morta. No ha estat així i l'any Jaume I s'ha iniciat oficialment de manera discreta amb uns actes que diferixen poc dels que dins d'unes setmanes viurem amb motiu de la Crida fallera, i el que és més preocupant, sense una previsió major d'actes commemoratius per tot el nostre territori. Estem a temps Senyor Camps de rectificar i d'aprofitar l'avinentesa com correspon per a reivindicar la nostra història col·lectiva. Va, home va que vosté ho pot fer millor!




El rei Jaume I i el seu record han de ser una figura d'unió per als valencians i valencianes. Des d'algun moviment però es cerca el contrari. Pretenen que els elements cridats a crear cohesió generen crispació. Tristament ridícul és que els mateixos que el passat 9 d'octubre s'encadenaven a la seua estàtua per evitar una manifestació valencianista hui reneguen d'ell negant el valor màxim de la seua obra: la fundació del Regne de València. És una mostra de com determinada "ideologia" es pot dur a l'absurd i posa en evidència que el valencianisme tricolor res té a vore amb el que des d'allí es propugna que no és una altra cosa que antivalencianisme.


A la meua ciutat la commemoració coincidix amb el debat sobre la proposta del CVC de dedicar-li la nostra principal plaça al Conqueridor. He pogut dir la meua al respecte a un article publicat per Levante-EMV a la seua secció d'opinió. Xafaran els meus peus la Plaça de Jaume I?


Des del BLOC JOVE estem preparant alguna iniciativa que el col·lectiu de València ha volgut fer seua i que presentaran en breu. La Coordinadora Nacional, a banda d'assistir al correfocs, ho hem celebrat de la millor manera que sabem, currant. Reunint-nos durant més de 5 hores per a preparar l'activitat dels propers mesos. El valencianisme no pot celebrar de millor manera este any Jaume I que treballant per conservar i fer progressar allò que amb ell va nàixer.


Feliç aniversari En Jaume!

3 comentaris:

Soca ha dit...

El més emocionant, vore desfilar el penó de la conquesta pels carrers de València.
Salutacions

Nomdedéu ha dit...

i que m'heu de dir d'eixa mena d'exercit dels Cavallers de la Conquesta, amb la Reina Na Violant i bona cosa de dones de companya?
Una aportació de la meua ciutat per una celebració a la capital de...com diu Fuset, el Regne que va ser i el País que serà...si ens deixen.

Anònim ha dit...

http://fesunbotutil.blogspot.com/

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com