diumenge, 14 de setembre del 2008

Catalunya és l'espill


Teniu dues oportunitats per llegir el següent article. La primera d'elles al meu blog, on habitualment jo escric sobre les cosetes de la política valenciana i entre tots i totes conversem ; l'altra a crònica , on amb este article, inaugure una tribuna que amablement el diari em cedix per fer arribar la veu del valencianisme a Catalunya.

Em correspon d'alguna manera per tant representar a la gent del BLOC, el referent unitari del valencianisme progressista que malgrat ser la tercera força d'este país i tindre prop de 300 regidors treballant a les nostres comarques no sempre és justament valorat des de l'altre costat del riu sel seny. Ho plantege , així doncs, com una nova oportunitat de conversa oberta, especialment amb el públic català.

Serà un plaer contribuïr a trencar (o no) mites i tópics, i en definitiva , sense ser un il·luminat, a posar una mica de llum en les ombres de les percepcions, ben diverses, que a la societat catalana hi ha sobre el País València . Ho farem amb una mica de mala llet si cal, tot i que puga ser poc políticament correcte, per tal de rebatre les dues visions que amb major freqüència m'he trobat al catalanisme; la del (pan)paternalisme i la de la més absoluta indiferència.

Clar que amb eixes premisses tan reduccionistes encara podriem eixir malparats nosaltres, (els valencians). Al remat, però, estes terres són com ja va dir Josep Vicent Marqués, tot un “País Perplex”. Ni “Catalunya topical” ni “Levante espanyol”. Per sort no és tan senzill com ho pintava Josep Guia sense que això haja de ser percebut com la tornadeta de “ni carn ni peix” de sobres ja amortitzada.

Confie que les meues provocacions siguen ben enteses. Sense provocació no hi ha atenció i Catalunya ha d'atendre i molt al que passa entre el Sénia i el Segura. I nosaltres potser ho hauriem de fer d'una altra manera, Al menys en això si que hi ha una gran coincidència a la societat valenciana.: Catalunya és l'espill en que ens mirem els valencians ja siga per acomplexar-nos o per a traure pit. Això ja... va per barris.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Completament en desacord, company. Catalunya no és l'espill del País Valencià [sic].

Catalunya, és cert, fa una certa funció de "mare pàtria" i d'origen nacional i lingüístic dels valencians, a més de ser el major territori catalanoparlant, però no és cap "espill". Amb major motiu ho seria Andorra, un país ric i sobirà que no la Catalunya del PSOE.

Gràcies a Déu, el poble valencià té prou identitat nacional, jurídica, històrica, lingüística, geogràfica, etc. com per no haver d'emmirallar-se en ningú més que en si mateix.

Així, quan els valencians ens mirem en l'espill, no hem de veure res més que nosaltres mateixos. Sincerament, som prou templats, no és cert?

Anònim ha dit...

No crec que l'amic anònim hi haja entés el que vol dir el Fuset amb allò de l'espill... En paraules de Fuster 'Dir-nos valencians, és la nostra manera de dir-nos catalans', com també podríem dir Balears, o Andorrans. Conéixer la realitat de tots plegats és donar un gran pas endavant per continuar el camí cap a un estat de consciència neutral on l'hegemonia polític-social-econòmic, gaudisca d'una defensa prou forta com perquè ningú no puga negar una realitat que ara per ara, gràcies a les nostres desencontres, no té el pes que li caldria si per altra banda, tots cantàrem la mateixa cançó.
No se si m'he explicat, però crec que no és tant complicat. Es tracta de donar a conéixer-nos davant els nostres veïns, que no saben molt més de nosaltres, que el que els demés els diuen. I això no ens dóna l'oportunitat de dir la nostra, per tant, crec que és una bona idea, la recolze i endavant Pere!, molt bé i molt bona.

Anònim ha dit...

Ehhh... no crec que siga això el que Pere ha volgut dir, ni el que diu l'anònim ni el que diu Jaume. Jo més bé diria que ara els catalans podran saber que "dir-nos valencians és la nostra manera de dir-nos valencians" i no de dir-nos lo que diu El Temps.

Anònim ha dit...

Nomdedéu dixit

Anònim ha dit...

Què penseu del que ha fet Ximo Tur? És un troll que intenta contraprogramar el Consell Nacional del PSPV?

Ah, la pregunta és per a Pere Fuset.

Anònim ha dit...

kalemerda

escampa del país

Anònim ha dit...

El meu nom és kale barraka. És molt fàcil: és com kale borroka, però al revés.

I ara Pere, quan tingues un moment em contestes a la pregunta. Gràcies.

kale barraka

Pere Fuset ha dit...

Veig que la metàfora de l'espill no és tan unívoca com em pensava, tractaré d'explicar-ho millor en un post posterior.

Respecte a la qüestió que em plantegeu de Ximo Tur, no puc entrar a valorar la moció per que em manquen detalls sobre les condicions de l'acord. Si vull deixar clar que a priori en la política local no trobe que per defecte, i sense major reflexió, hagem de rebutjar este típus d'acords excepcionals més quan ens permeten accedir a l'alcaldia. Ara bé... efectivament em sembla una pixada fora de test del company Ximo Tur que açò s'haja fet sense consultar al propi col·lectiu local i a l'Executiva Nacional. No podem fer la guerra cadascú pel seu bàndol. Cal u´na mínima coherència i coordinació interna que és el que espere que es produisca en el proper Congrés.

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com