dilluns, 19 de gener del 2009

Ponència estratègica: Arribada la tensió...

Els processos precongressuals a qualsevol partit mai estan exempts de tensions i el que viu el BLOC no podia ser una excepció. Menys encara quan moltes de les propostes inicials sonaven a refundació en un ambient tradicionalment reticent als canvis com d'altra banda potser és lògic esperar de qui ha hagut d'atrinxerar-se per sobreviure a un País Valencià on els nacionalistes, no sense motius, ens hem sentit massacrats.

Crec que la qüestió requerix també de certa prudència i per tant evitaré atiar més el foc i deixar que el procés de debat avance amb la major normalitat possible entre la militància i l'equip ponent que sempre disposa de la capacitat de transaccionar per a arribar a un acord el més satisfactori, útil i democràtic possible . No obstant el contingut de l'article de l'AVUI d'ahir "El Bloc valencià es desdiu de defensar la bandera blavera" em força a fer algunes consideracions una vegada demostrat que tot no podia ser les flors i violes feneralitzades amb les qual la blogosfera valencianista havia acollit el text.

La primera fa referència al desafortunat títol de l'article - que de bona font se que no és obra de la professional periodista que el signa- que com apunta l'editorial del Pàgina 26 és absolutament contraproduent i criticable.

La segona és advertir que esta notícia - i ara no parle del format del títol sinó de la informació que aporta i que respon a uns determinats fets- pot tindre efectes tan negatius com els derivats d'una notícia inversa publicada recentment a Levante-EMV. I és que a banda de desconcertar a partidaris i detractors de l'esperit de la ponència, deixa entreveure una inseguretat que pot produir desconfiança. Per dir-ho clar... ni guanyem allò que hipotèticament es preveia amb l'arriscada aposta ni deixem de perdre allò que hipotèticament perdiem amb la mateixa. Defraudar expectatives generades en un determinat moment és tan negatiu com assumir riscos i aguantar xaparrons.

Al final el congrés corre el risc de convertir-se en un espectacle mediàtic sobre els símbols que eclipse moltes altres coses importants que l'acompanyen. I es que este tema, dels símbols, com molt bé hem vist des de la transició fins a l'actualitat - quan el PP ho desperta interessadament segons la seua conveniència- és la més eficient cortina de fum, per a tapar qualsevol vergonya.

I arribats a este punt, jo que he defensat, defense, (i defensaré!) l'esperit de la ponència estratègica original em plantege si allò més convenient és donar sucosos titolars a la premsa per fer palés un canvi als ulls de la societat o apostar pels més discrets fets consumats amb menys mística però efectius en una base social acollonada per la pressió ambiental de l'adversari que ens vol vore instal·lats en el l'inmobilisme.

Siga com siga tinc clar que per molt que s'haguera pogut presentar la necessitat d'apostar pel la superació dels conflictes identitaris d'una manera més políticament correcta - o si ho preferiu, amb unes dosis d'autocrítica menys dures per a un moviment que, amb la que li ha caigut al damunt, necessita del seu orgull propi - en este moment donar excessius pasos enrere i consumar la reculada suposaria una mostra de manca de confiança en un mateix, que molts no desitgem, i que deixaria al partit en una situació estratègica complicada.

No és fàcil en un tema que té molta connexió sentimental , però confie en la maduresa i responsabilitat de la militància del meu partit, en l'habilitat de la direcció i de l'equip ponent, i en la necessitat d'ampliar efectivament la nostra base social. El valencianisme polític no pot romandre molt més de temps a la trinxera. Hauriem de provar a ser molt més ambiciosos. I per ser-ho ens haurem de deslliurar d'algunes pors.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Tindries que vore com està la militancia de la Marina Alta, va a votar a favor de la nova ponència estratègica allí el tato. Sí és que alguns és pensen encara que els estatuts del BLOC són la bibliografia al complet de en Joan Fuster. Bo puix teniu treball.

Pere Fuset ha dit...

Entenc Melinnet. Però sense ànim d'alliçonar a ningú crec que en eixa mateixa comarca darrerament hi ha hagut elements de "real politik", d'eixos episodis complicats en la política municipal que malgrat ser complicats per a la nostra base social potser són necessaris per a, per exemple, no ser un satel·lit del PSOE. Crec que la ponència estratègica també té molt d'això. Però clar, posar-ho per escrit... ;)

Anònim ha dit...

Crec que la direcció no hauria de mostrar-se poregosa ara. Com bé dius recular ara, quan ja s'ens ha vist el "plumero" no té sentit. No és més que retardar allò que més prompte que tard s'ha d'assumir havent generat els lògics danys col·laterals que una operació com esta ha de tindre. I també sospite que a casa nostra el tema tampoc no és més que una cortina de fum per a altres interessos.

Rosella ha dit...

uis Pere, estic un poquet perduda, pel que sembla tu saps més com està la cosa...

a mi, dels congressos només m'agraden les cloendes!

però això no vol dir que no m'agrade la ponència i així ho he tornat a deixar escrit al meu blog...

vinga, segueix escrivint reflexions que només amb arguments de pes podem convéncer ...

no sé què més dir, m'he quedat sense idees?

Anònim ha dit...

Però anem a veure. És certa la informació de l'Avui o no? (més enllà de la forma en que s'ha presentat).

Si és falsa cal una rectificació pública per part de l'Executiva.

I si és certa també cal una explicació pública.

Aclarim-se collons. Tots volem saber a que atendre's, que el silenci de l'Executiva no sabem si prendre-se'l com un sí o com un no.

Anònim ha dit...

Si lliges entre linees crec que voràs com Pere ho confirma.I qui està darrere d'esta baixada de pantalons?

Anònim ha dit...

En la meua comarca d'origen, (comarques centrals valencianes) han presentat l'esmena eixa de la que parla l'AVUI que és horrible per que ens proclama "altaveu d'una minoria social" i ho desenvolupa... amb una vocació marginal.

En petit comité ens l'han presentat com a l'esmena de Pepa Chesa front a l'aposta de Morera. Quan m'ho van dir em vaig quedar flipat! Però esta no era la del PVN i la convergència democràtica amb Lizondo? De ser això cert crec que no només confirmaria la notícia de l'AVUI sinó que explicaria alguns dels interrogants que em botaven al llegir-ho. Que trista és la política!

Anònim ha dit...

Tirarse arrere és una vergonya. Continuar avant és la millor mostra de valentia. Siga un partit o un club de pentanca. Encara confie. Faig bé?

Anònim ha dit...

sí, el que diu l'Avui és cert.

Eco Taronja ha dit...

Si és veritat allò de Pepa em sembla que només li valdrà per a tirar un pols per a tindre cadireta.
Que trist.Espere equivocar-me

Anònim ha dit...

A mi només em quedava llegir el que ha escrit Pinyoleta sobre el paper de Pepa en tot açò... Ara ja ho entenc tot! Com diu Artur Josep, no és més que un pols a Morera per a endarrerir la seua jubilació però com este és una miqueta poregoset haurà reculat. Per cert que a la meua comarca no s'atreví ningú a presentar-la. Sabeu en quines comarques s'ha presentat l'esmena?

Anònim ha dit...

A la meua comarca si que ho han presentat i em diuen que ha guanyat pels péls. I m'atreviria a confirmar el que diuen altres comentaris sobre l'ombra de Pepa... Una esmena que diu que hem de representar a una minoria social! És repugnant que esta dona per a mantindre la cadireta li llance un pols a la direcció... però més decebedor encara és que el guanye per que Morera es caga als pantalons. Fuset pareix que saps més del que dius.. conta més home!

Anònim ha dit...

Ja no vos vote més, sou una colla d'irresponsables, mira que m'agraden poc el PSOE i el PP, però jo em pensava que éreu l'alternativa, però sou 4 i barallats,au cacau! (l'Alcoià)

Anònim ha dit...

El mal del Bloc té noms i cognoms: Pepa Chesa i els membres del BES.

A veure si som capaços de fer una Executiva com déu mana!

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com