dissabte, 15 de desembre del 2007

TV3 SÍ, CANAL 9 TAMBÉ

Ahir tingué lloc a la Ciutat de València una concentració, convocada pel BLOC JOVE i les JERPV locals, per protestar contra el tancament de TV3. No fou la única, centenars de valencians i valencianes estan dient pel tot el país i en veu alta Sí al manteniment de les emissions de TV3 . Jo he volgut dir la meua al respecte mitjançant el següent article publicat pel diari L'Avanç.
TV3 SÍ, CANAL 9 TAMBÉ
A hores d’ara poca gent hauria de tindre dubte que Canal 9 i TV3 parlen la mateixa llengua. Ho diu la romanística internacional, les universitats valencianes i la pròpia Acadèmia Valenciana de la Llengua, que segons l’Estatut és la responsable de pronunciar-se al respecte d’estos assumptes. En realitat , però cal fer una matisació obvia, puix atenent a la graella habitual de Canal 9 sembla difícil afirmar que esta parla en valencià. A diferència del que passa a TV3, el nostre primer canal, concebut com a televisió generalista i de servici públic s’expressa ben poc en la nostra llengua.
Este però no és l’únic problema de la casa. Com bé assenyalava el periodista Juli Esteve en molts dels actes de presentació d’INFO TV, en valencià s’han comés les majors barbaritats informatives d’este país. Només cal parar atenció a qualsevol dels informatius de RTVV per comprovar com en esta llengua es pot tergiversar, manipular i desinformar diàriament sense violentar la vocació de ferramenta de normalització lingüística amb la qual es va crear la nostra tele.
Potser este siga un dels pocs retrets que d’altra banda se li pot fer a Punt 2, una cadena amb continguts de qualitat, integrament en valencià i igualment pública que servix d’envoltori per a una pràctica informativa igualment sectària però, això sí, més dolça i a l’estil de qualsevol altra segona cadena de l’estat. No obstant una visió noctàmbula us permetrà a qualsevol trobar tertúlies sobre les Normes de Castelló, el valencianisme republicà, o l’oposició intel•lectual al franquisme. Sentireu no poques vegades l’expressió País Valencià per referir-se al nostre territori i fins i tot gaudireu d’alguna actuació de grups en valencià. Això, clar està, sí us feu un xut de cafeïna i teniu bona relació amb l’atzar per trobar-ho, sense previ avís, entre els continguts d’una televisió oblidada i de quota.
Dubte que la vertadera motivació de Camps i el PP per a tallar les emissions de TV3 al nostre territori siga posar un entrebanc addicional a la normalització lingüística del nostre país. Com també dubte que la motivació vinga determinada per a silenciar una informació que per plural i professional que siga només fa referència als assumptes valencians quan es produix algun d’eixos episodis polítics d’anticatalanisme al•lèrgic o un d’eixos crims tenebrosos als que sembla estem tan abonats al nostre país. Estes motivacions, però, sí poden explicar parcialment la desvalencianització de Canal 9 i la persecució política d’ un mitjà com INFO TV.
Em fa la sensació però, que darrere la censura a les emissions de TV3 s’amaguen altres interessos. El més clar d’ells la provocació identitària per reobrir per enèsima vegada una Batalla de València que tants d’èxits electorals li dona a la dreta local. Amb accions com estes el PP és capaç d’embutxacar-se a bona part de l’electorat ultra i anticatalanista i a la vegada, per què no dir-ho, provocar-nos per a que amb la nostra reacció li tirem un cable en el seu propòsit. Fins i tot amb reaccions tant paradoxals com la d’un Eliseu Climent, que potser obviant el seu marcat paper de lideratge del “nacionalisme cultural” acaba reclamant des de Barcelona que siga el govern espanyol, i no els autònoms, com el valencià o el català, qui ordenen l’espai radioelèctric. El motiu per a esta estranya petició en boca d’un nacionalista no pot ser un altre que un fet conjuntural: a Madrid qui talla abadejo és el PSOE mentre a casa nostra, ara, ho fa el PP.
Amb tot, crec que no cal estalviar forces per denunciar la censura mesquina per part del PP d’un mitjà que va arribar al nostre territori, gràcies a la col•laboració econòmica de milers de persones, quan els valencians i les valencianes encara no disposàvem d’una ferramenta amb un potencial tan gran per afavorir la normalització lingüística del valencià com esdevé una ràdio i televisió públiques. Però sobretot trobe que hauríem d’aprofitar la perversa avinentesa per, amb la major de les nostres forces, exigir que RTVV, que paguem amb els nostres diners, siga un instrument de veritable servici públic, en valencià, professional i allunyat de la ferramenta partidista que ara esdevé.
Al remat, el pitjor del tancament de TV3 és que podem perdre la perspectiva del millor que ens oferix la televisió catalana: el seu model. Un model de televisió referent per a molts mitjans. Una mostra d’allò que podria ser la televisió valenciana i que ara no és i que recordem-ho, està en les nostres mans que puga arribar a ser-ho.

2 comentaris:

Nelo ha dit...

la política lingüística de RTVV, en realitat la de PP, és depriment. Jo he patit coses innombrables amb la llengua treballant a C9, però al mateix temps també he aprés molt (veges tu), el pitjor és que això fa que molts actors i actrius no puguen treballar a casa seua, i cal aturar-ho, què serà del futur d'uan tele que no arriba al 10% de share molts dies?

Vicent Garcia i Llorens ha dit...

El que cal explotar és què eixe PP que es diu millor defensor dels interessos valencians no es pela el cul per a que C9 es veja a Catalunya, i deixa perdre un mercat potencial de 7 milions de persones.

Això és un fet gravíssim. El preu dels anuncis de C9 estan perdent valor, i directament això repercuteix sobre el valor de la pròpia tele.

Eixa mateixa reciprocitat que diu el PP que està buscant és la que ell no es creu. I això mateix és el que resoldria este atzucac. C9 podria esdevindre una tele més important, amb major mercat potencial, i tant TV3 com I3B podrien ser vistes també al País Valencià.

Una abraçada

Vicent

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com