dissabte, 25 d’abril del 2009

Valencianisme o tanquem la paradeta

Publicat al Levante-EMV el 25 d'abril de 2009

Amb «Tanquem la paradeta» cloïa diàriament el concurs Filiprim Josep Maria Bachs a una televisió que coneixíem com «la catalana». TV3 havia arribat a terres valencianes quan la paella russa de Joan Monleón encara no havia començat a girar. L’esforç econòmic de la nostra societat civil, però sobretot, del govern de Jordi Pujol, van permetre a Acció Cultural instal·lar uns repetidors que ens portarien les ones en benefici de la llengua compartida.

Arribà Canal 9: la nostra. A priori per a informar del que passava ací, oxigenar la nostra indústria audiovisual i impulsar la normalització del valencià. I només la gestió dels governs del PP han permès enyorar els temps dels socialistes que d’altra manera estan lluny de valoracions triomfalistes.



Fa tres anys, TV3 va desaparèixer dels televisors analògics valencians. Poc després, en la mateixa freqüència, aparegué La Sexta. L’actual president de la Generalitat de Catalunya i llavors ministre d’Indústria, José Montilla, els va adjudicar eixes mateixes freqüències. Tot un regal davant el qual, per algun motiu, ACPV no va gosar xistar tot passant les emissions a la TDT.

Temps arrere Zaplana ja havia jugat a interferir emissions de TV3. Uns informatius que només ens miren per parlar de successos i quatre folklorismes no eren cap amenaça per a l’hegemonia mediàtica instaurada, però la competència de les emissions futbolístiques molestava. Amb el nou panorama de TDT, el president Camps ha arribat més lluny:precintant uns repetidors que els jutjats hauran de confirmar, o no, com al·legals. La negociació entre Generalitats va fer albirar un acord: el de la reciprocitat. Una reciprocitat que a terres valencianes espera de la concessió d’un multiplex per part del govern central per a materialitzar-se.

Més recentment encara, RTVV substituïa l’oblidat Punt 2 —canal (quasi) integrament en valencià— per un nou canal informatiu (sic) 24 hores. El minoritari (i minoritzat) públic de la cadena —almenys una persona molt pròxima que per a mi l’encarna— rebia la notícia amb llàgrimes. Punt 2 naufraga ara en un oceà de TDT, per cert, amb clars incompliments pel que fa als requisits lingüístics.

El proper 9 de maig ACPV celebrarà el 25 d’abril per reclamar TV3. Així és com el (que fou) «dia per les llibertats nacionals» es desplaça de data i context per esdevindre «dia de TV3». I ja en van tres! Com el 0,3% de share del canal a les nostres terres...

Potser demanar-li a una entitat cultural una manifestació pel finançament és injust fins i tot en temps de crisi. Però no hauria de ser agosarat —posats a parlar de tele— moure algun dit per dignificar i valencianitzar RTVV —que diners ens costa— o denunciar la marginació del valencià en les TDT valencianes. Ho plantege perquè ACPV, més enllà dels seus interessos particulars —i potser la necessitat de purgar alguna ingenuïtat—, té una responsabilitat amb el valencianisme que no deu defugir. I perquè al remat l’èxit del redreçament nacional, cultural i lingüístic del nostre poble vindrà més prop de fenòmens com L’Alqueria Blanca —amb el seu 27% de share— que d’estratègies que ens duen a l’estrangerització davant els ulls de la nostra pròpia societat. O entenem això, o tanquem la paradeta.

*Coordinador de valencianisme.com

6 comentaris:

nelo ha dit...

Quanta raó Pere... jo vaig un d'eixos que plorava quant vaig assabentar-me que ja no tindria els dibuixos amb els quals vaig créixer (i vaig aprendre valencià), les retransmissions de Pilota o els especials de Falles. Per a alguns (que segur que ara es manifesten amb estelades per València) podré semblar demagog, però TV3 no em va fer sentir-me valencianista.

Josep Aparicio ha dit...

Llig: "ACPV, més enllà dels seus interessos particulars —i potser la necessitat de purgar alguna ingenuïtat—, té una responsabilitat amb el valencianisme que no deu defugir."

I jo pregunte: ¿quina responsabilitat té el Bloc envers el valencianisme?

ACPV podrà rebre moltes crítiques, i mirarà molt pels seus interessos com a entitat privada que és, però sense ella no hi hauria ni casals arreu del territori, ni manifestacions del 25 d'abril, ni TV3, ni tantes i tantes coses...
¿Quina activitat de relleu equialent ha protagonitzat el Bloc en tots els seus anys d'existència en favor de la llengua i la cultura valenciana? Jo no en recorde cap.

El que pense, en una opinió molt personal, és que el que molesta d'ACPV a tants i tants militants bloquers, no és el que fa aquesta empresa, sinó el que deixa de fer: donar suport explícit al Bloc, i posar-se'n a disposició. I per això no està ACPV, per molt que us pese.

Salutacions.

P.d.- ¿El 0'3%? Ara amb la TDT, i l'apagada en Alacant, és possible, lluny queden els temps en què bona part de la joventut valenciana es reia de valent amb els programes de Buenafuente i Mikimoto.
Per cert, ¿quin és el share de Punt2 ara que ha passat també ella només a TDT però que sí que arriba a tot el territori? ¿Si no assolix l'1% podem menysprear-la i deixar-la morir? És més, si és també el 0'3... ¿podem fer-ne burla?

Pere Fuset ha dit...

Nelo! Que algú com tu em done la raó m'ompli molt especialment per que és per gent com tu per qui escric estes coses.

Josep, amb calma.
El BLOC té una gran responsabilitat amb el valencianisme i sí, de vegades també la defugix. Com que en sóc membre del mateix tinc l'oportunitat d'expressar-me al respecte sovint. I en qualsevol cas et diré que sobre este assumpte ja he parlat i fruit d'açò es farà arribar una petició del meu col·lectiu a l'Executiva nacional per a millorar en el futur en algun dels punts que toque en este article.

La reflexió que plantege no la faig tant per ACPV com pel conjunt del valencianisme i per això no m'acull a sigles partidistes per fer-ho.

No sé que pot molestar a altres militants bloquers, però a mi com valencianista el que em molesta és senzillament el que he criticat a l'article. I crec que com a referència positiva del que es pot fer caldria fer esment, per exemple , d'Escola Valenciana. Tan apartidista o més com ACPV.

I sobre els PD.
Les dades del share de TV3 són de tot just abans de l'apagada analògica. Jo amb Mikimoto no , perpo amb Buebafuente sí que he rigut de valent. De fet ho feia també molt abans amb Josep Maria Bachs com dic a l'article.
L'audiència de PUNT 2 abans de desaparèixer de l'analògic és baixa, però major a la de TV3. No cal menysprear-la ni deixar-la morir (potser he suggerit açò de TV3?) però sí criticar l'abandonament per part de RTVV i la seua inexistent promoció.
Dis-me on està la burla per favor.

I gràcies per participar del debat.

Oscar ha dit...

Jo, malgrat l'afinitat, també crec que és el Bloc qui defuig tots els anys la seua responsabilitat com a partit majoritari del valencianisme. No només no convoca una manifestació per les llibertats del nostre país, sinó que es dedica a participar en manifestacions que no quadren amb el missatge que pretén donar a la ciutadania. Tot un desficaci.
I que dir d'ACPV? Doncs, que com a agent del valencianisme cultural té la mira molt biaixada. Allò important al nostre país no és vore o no la TV3, sinó que tingam una televisió valenciana de caire nacional (no nacionalista) a on la normalització lingüística siga primordial. Allò que ens cal no és tindre El Punt o una secció a l'Avui, sinó un diari nacional valencià i en valencià. Allò que ens cal... Com a agent del valencianisme cultural, si no és un zero a l'esquerra, li sembla, encara que vos pese a molts. Quans diners balafiats que podrien fer tantes coses profitoses. I estic d'acord amb Pere, Escola Valenciana sí és un model. Amb tots els defectes que vullgau, però amb la mirada posada al nostre país i no al veí, que es veu que és d'a on venen els qüéns.

Pere Fuset ha dit...

Oscar, pots estar segur que algunes d'eixes reflexions que fas es fan dins del BLOC i confie que donen fruit en breu. M'atrevisc a dir que l'any vinent serà.. si mes no... diferent. Gràcies pel comentari i ben trobat sigues.

Isacar Marin ha dit...

Hombre, enhorabuena por todo. Pasé por la feria de asociaciones de Mislata y pregunté por ti, pero no estabas. Espero que te vaya todo bien y a ver si me agregas al facebook y hablamos ;).

Venga, mucha suerte y felicidades por el nuevo diseño de la web.

Besines.

Coalició Compromís BLOCBLOC JOVE Tirant lo Blanc escola valenciana Inbtersindical valenciana Valencianisme.com